Зміна фінансування медицини: нові можливості для громад

Тепер, коли Верховна Рада прийняла законопроекти 6327 та 6604 (в першому читанні), з'являється правове підґрунтя медичній реформі. Експерти Харківської експертної групи з підтримки медичної реформи пропонують представникам громад та районних адміністрацій розібратись, як зміниться фінансування медичних закладів, та як змінити систему надання медичних послуг на місцях.

Як зміниться фінансування

Вже з січня 2018 року медична субвенція на первинну медичну допомогу не прийде в громади. Гроші, які держава виділить на первинну медицину, будуть внесені в державну програму «Первинна медична допомога», яка буде прийнята разом з державним бюджетом. Головним розпорядником коштів за цією програмою буде Міністерство охорони здоров’я (МОЗ), а згодом – Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Отримувачами коштів в рамках цієї державної програми будуть безпосередньо надавачі медичних послуг – заклади охорони здоров’я будь-якої форми власності та приватно практикуючі лікарі. Тобто, в новій системі не тільки заклади охорони здоров’я комунальної форми власності будуть надавати первинну медичну допомогу за бюджетні кошти. Для отримання статусу надавача медичних послуг за бюджетні кошти достатньо укласти відповідний договір з головним розпорядником коштів. Закон забороняє МОЗ відмовляти або ухилятися від укладення таких договорів, хоча, якщо надавач первинної медичної допомоги буде порушувати умови договору, такий договір може буті розірваний або припинений.

Роль територіальної громади в нових умовах

Попри певну «відстороненість» від процесу фінансування первинної ланки надання медичних послуг (адже гроші підуть повз бюджети громад безпосередньо до постачальників послуг, що уклали декларації з клієнтами) громади аж ніяк не можна вважати усуненими від питань здоров’я населення. Саме територіальна громада, точніше адміністрація громади (далі – громада), несе відповідальність за розвиток системи охорони здоров’я населення.

Тут варто зазначити, що питання збереження здоров’я населення виходить за межі медичного компоненту і включає також: спосіб життя населення, доступ до спортивної інфраструктури, дозвілля та соціальне життя тощо.

Завданням управлінської команди громади є формування стратегії розвитку системи охорони здоров’я громади із залученням зацікавлених сторін та визначенням місця кожного постачальника медичних послуг на території громади та за її межами. Відповідно до цієї стратегії громада формує запит до медичних закладів первинного рівня та надає фінансування ініціативам, пов’язаним з охороною здоров’я.

Громада також виконує контрольну функцію, зокрема представник громади має брати участь в роботі опікунських рад при медичних закладах (формуються при комунальних підприємствах).

Громада є власником інфраструктури медичних закладів та інвестує в її підтримку та розвиток.

Окремим завданням розвитку сімейної медицини в громадах є оновлення кадрового складу, зокрема, залучення молодих сімейних лікарів до роботи в громаді. Рішення цього питання виходить за межі можливостей окремого медичного закладу, тому громада в рамках реалізації стратегії може створювати умови для комфортного проживання фахівця (житло, інфраструктура для молодої родини (дитячий садок, школа тощо)), фінансувати переселення фахівця, (спів)фінансувати навчання студентів з числа мешканців громади на спеціальності «сімейна медицина» (за умов роботи в громаді після завершення навчання).

Для виконання всіх цих функцій в адміністрації громади має сформуватись підрозділ або посада (наприклад, заступник голови громади з питань охорони здоров’я). Посадові особи цих підрозділів не обов’язково мають бути лікарями за фахом, але мають розумітися на питаннях стратегічного планування, комунікації, розуміти нову систему відносин в системі охорони здоров’я населення.

Нові гравці

Часто новостворені громади засновують власний Центр первинної медико-санітарної допомоги або амбулаторію сімейної медицини, хоча, на нашу думку, таке рішення не завжди є економічно обґрунтованим. Громада йде на це через відсутність альтернатив.

В новій системі зявляться альтернативи:

У громади тепер є вибір:

Наведеній перелік варіантів не є вичерпним. Можливе їх поєднання. Так, громада може створити власне КП, а для обслуговування частини населення це КП може укласти договір з лікарем (лікарями) ФОП. В процесі обрання варіанту треба враховувати географічні особливості громади, вік населення та його потреби, а також підготовку адміністративної команди громади.

Що треба робити вже зараз адміністративній команді громади?

  • створіть візію громади: яким ви бачите стан здоров`я мешканців громади за умов її успішного розвитку через 3-5 років,
  • проведіть комплексний аудит системи надання медичних послуг. Зокрема, опитайте населення, чого їм бракує, проаналізуйте ефективність використання приміщень, людських ресурсів, стан обладнання тощо.

Різні точки зору в рамках аудиту дозволяють вибрати вірний фокус зусиль та інвестицій. Так, за результатами нашого дослідження в різних районах населення в першу чергу невдоволене наявністю черг та незручним графіком прийому лікарів,

  • проаналізуйте досвід інших громад, які вже знайшли рішення тих проблем, з якими стикнулась ваша громада (наприклад, впровадження виїзних бригад сімейного лікаря для обслуговування населення віддалених районів, залучення молодих лікарів тощо),
  • створіть фінансові моделі надання медичних послуг населення громади, заплануйте пошук додаткових інвестицій під пріоритети розвитку системи охорони здоров’я (в тому числі грантові проекти).

Головне не чекайте

Зараз у вас вже є вся необхідна інформація та правові механізми для того, щоб збільшити ефективність медичних закладів та закласти фундамент покращення здоров’я населення.

Михайло Довгопол, бізнес-консультант, експерт Харківської експертної групи підтримки медичної реформи

Олена Хитрова, керівник практики медицина та фармація ЮФ ILF, експерт Харківської експертної групи підтримки медичної реформи

Олена Решетняк, бізнес-консультат з питань управління та фінансів, експерт харківської експертної групи підтримки медичної реформи

Теги:

бюджет медицина

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...