Розвиток медицини у сільській місцевості: ВРУ прийняла за основу президентський законопроект

Верховна Рада  прийняла за основу законопроект про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості (№ 7117). Документ внесено до Парламенту Президентом України і визначений як невідкладний. Він спрямований на покращення стану первинної ланки медицини у селах, підвищення якості та доступності медичних послуг.

Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко, представляючи законопроект,  зазначила, що серед іншого, метою проекту закону є максимальне наближення медичного обслуговування до кожного пацієнта у сільській місцевості, забезпечення належної оснащеності сучасним медичним обладнанням закладів охорони здоров’я, визначення додаткових стимулів для залучення медичних працівників до роботи в сільській місцевості.

«Законопроектом пропонується створення телеметричних мереж, які нададуть можливість використовувати такі інструменти телемедицини як телемедичне консультування, телемедичний консиліум, телеметрію, домашнє телеконсультування. Ці інструменти дозволять застосовувати електронну діагностику та лікування з використанням дистанційного зв’язку», -  зазначила Ірина Луценко.

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець пояснила значення телемедицини для людей, що проживають у сільській місцевості.

«Що означає телемедицина? Багато людей думають, що це – лікар, який буде сидіти перед телевізором і дивитися на пацієнта. Насправді, це не так. Коли телекомунікаційні мережі будуть проведені в селах, де сьогодні живе 13 мільйонів людей, у ФАПах, амбулаторіях, де немає лікаря і де є медсестра чи фельдшер, буде стояти електрокардіограф і дистанційно, через систему Інтернет, фельдшер чи медсестра зможуть передати електрокардіограму на відстані лікарю чи професору. Таким чином професійна високоякісна доступна допомога буде доходити до кожного віддаленого села. Не тільки електрокардіограму можна оцифрувати і передати на відстані, це можуть бути будь-які аналізи, навіть ультразвукову діагностику можна читати і діагностувати на відстані. Телемедицина є інструментом. Вона ще не гарантує якості медичної допомоги, але вона створю можливість надавати системну допомогу», - пояснила голова Комітету.

Раніше Павло Ковтонюк, заступник Міністра охорони здоров’я в інтерв’ю для «Децентралізації» розповів про три кроки, необхідні для поліпшення якості медичних послуг у сільській місцевості.

«По-перше, залучити працювати у село фахового лікаря. По-друге, дати цьому лікарю гідну зарплату і гідні умови роботи: гідний кабінет, сучасне медичне устаткування, службовий транспорт тощо. По-третє, треба забезпечити цьому лікареві гідні умови життя на побутовому рівні. Я маю на увазі житло та інфраструктуру для його сім’ї. Адже до села зазвичай їхатимуть саме молоді лікарі, у яких будуть чи вже є сім’ї та діти. Хтось має профінансувати створення інфраструктури, проведення Інтернету, закупівлю службового авто для лікаря тощо. Президентський законопроект якраз вирішує цю проблему»

Нагадаємо, в цьому році Уряд направив з державного бюджету на розвиток сільської медицини 4 млрд грн.

Геннадій Зубко, Віце-премєр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ раніше заявляв, що Мінрегіон проаналізував діючу мережу первинної медицини.

«Сьогодні у майже 23 тисячах сіл та селищ наявні 4000 амбулаторій та 12 700 ФАПів. Але стан їхній дійсно вражає, він жахливий. Лише у 28% цих закладів є водозабезпечення, третина з яких — це колодязі. Лише у 18 % є санвузли! Первинна медицина на селі має бути якнайшвидше реформована, якість медичної послуги наближена до людини й мати зовсім іншу якість. Саме таку мету має ініціатива «Доступна, якісна медицина у сільській місцевості», над впровадженням якої ми почали працювати», — наголосив Геннадій Зубко.

Теги:

Геннадій Зубко медицина Павло Ковтонюк

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...