Радіо громади: навіщо селам гучномовці та радіоприймачі – досвід ОТГ

У Білоберізській ОТГ запроваджують оригінальну систему оповіщення населення, а у Веселівській ОТГ створюють власне радіо на FM-хвилі.

По горах, що височіють над стрімким Черемошем, розкинулося верховинське село Білоберізка – центр Білоберізської об’єднаної громади. Зважаючи на висоту тутешніх гір та на складні погодні умови, від одного села до іншого не так легко добратися, особливо взимку. Подолати ці природні перепони у дещо незвичний спосіб вирішив голова громади Дмитро Іванюк.

Перебуваючи на заробітках у Чехії, хтось з жителів громади побачив, що у селах там встановлені репродуктори, через які сільська влада повідомляє населенню важливі новини, вітає селян та попереджає їх про ту чи іншу небезпеку. Пан Іванюк загорівся ідеєю створити подібну систему оповіщення і у своїй громаді.

Допоміг йому один з народних депутатів, який долучився до скерування Білоберізській громаді 600 тис. грн субвенції на соціально-економічний розвиток. Ці гроші виділили під проект проведення до сіл громади швидкісного інтернету. Але оскільки кошти використовували ощадливо, ще залишилося на створення сучасної радіомережі, підключеної до всесвітньої павутини.

- Одну кімнату Білоберізської сільської ради ми виділили під пульт управління цією мережею, – розповів порталу «Децентралізація влади» Дмитро Іванюк. – За допомогою швидкісного інтернету пульт поєднується з трьома репродукторами, розміщеними у трьох селах нашої громади. Таким чином ми можемо оперативно повідомляти про повені чи пожежі, давати людям будь-яку важливу інформацію чи просто вмикати заспокійливу красиву музику, у тому числі записану місцевими музикантами.

Кожен староста теж матиме особистий пульт і можливість робити повідомлення – як жителям тільки свого села, так і усій громаді.

- Система оповіщення громади дуже допомагатиме бригадам екстреної медичної допомоги та добровільної пожежної охорони, які працюють у нашій громаді, – переконаний Дмитро Іванюк. – Завдяки своєчасному інформуванню можна буде зберегти не одне людське життя.

Сучасні гучномовці чеського виробництва на разі встановлять у трьох селах громади – четверте село приєднають до мережі наступного року. Систему вже випробували: усі повідомлення добре чути навіть на відстані 1 км від репродуктора. Гучномовці планують використовувати протягом цілого дня, транслюючи через них музичний контент  FM-радіостанцій.

Натомість у Веселівській об’єднаній громаді Запорізької області пішли ще далі: там створили повноцінне радіо громади, отримавши відповідні дозволи на віщання через FM-хвилю.

- Будь-яка громада має бути мобільною, – розповідає про цю ініціативу голова Веселівської ОТГ Петро Кіяшко. – От, наприклад, водогін пошкодили – про це треба оперативно попередити усіх, і радіо у цьому буде найкращою допомогою. Також це стосується випадків, коли десь трапиться пожежа. Крім того, завдяки радіостанції люди, які живуть навіть у найвіддаленіших селах, дізнаються, що робиться у громаді. Йдеться не тільки про ті чи інші події, але й про успіхи: скільки доріг відремонтовано, скільки тротуарів прокладено, скільки ліхтарів встановлено тощо. Ми вже придбали усе відповідне обладнання, виділивши для цього 100 тис. грн з власного бюджету. Це обладнання дасть нам можливість віщати у радіусі 20 км від Веселого на FM-хвилі. Невдовзі маємо пройти усі погоджувальні процедури, які виявились несподівано складними і тривалими. Переконаний, що радіостанція у Веселому запрацює ще цього року.

Після того, як будуть отримані всі дозволи, у центрі усіх сіл громади з’являться потужні репродуктори. Пенсіонерів, крім того, планують безоплатно забезпечити невеличкими персональними приймачами.

06.10.2017 - 14:47 | Переглядів: 17874
Радіо громади: навіщо селам гучномовці та радіоприймачі  – досвід ОТГ

Область:

Запорізька область Івано-Франківська область

Громади:

Веселівська територіальна громада Білоберізька територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
Default image
Олег Нитка
28.12.2021 - 12:42
Дана ідея з 2010 року успішно реалізована і успішно працює в Тернополі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Рівному, Умані, Білій церкві, Кропивницькому та інших містах. Є створене програмне забезпечення і реалізовано технічне рішення. Всі компоненти такої системи виготовляються на Українському підприємстві. Якщо когось зацікавить ласкаво просимо - https://vulradio.com/systema-spovishchennia/ https://www.youtube.com/watch?v=LzoMQ3djnpE
Відповісти
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 вересня 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...

13 вересня 2024

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують зусилля заради професійного розвитку освітян

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують...

Радивилів, що на Рівненщині, та Броди, що на Львівщині, належать до різних областей і свого часу між ними навіть...

13 вересня 2024

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють партнерство за п’ятьма ключовими напрямами

Саф’янівська та Суворовська громади зміцнюють...

4 вересня Саф’янівська та Суворовська громади, що на Одещині, підписали п’ять договорів про міжмуніципальне...