Депутатський корпус Миколаївської обласної ради утворив тимчасову комісію з питань децентралізації

Валентин Бойко, директор Миколаївського центру розвитку місцевого самоврядування, схвально відізвався щодо загострення уваги депутатського корпусу Миколаївської обласної ради до питань децентралізації в області, бажання депутатів включитись у процес, створивши тимчасову «децентралізаційну комісію». Наголосив, що така підтримка громад доцільна, побажав представникам комісії плідної діяльності, запропонував співпрацю із Миколаївським ЦРМС,  діяльність якого у регіоні здійснюється в рамках реалізації програми U-LEAD з Європою «Програма для України - розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

Зокрема, висловив пропозицію розпочати співпрацю із першого спільного засідання у Центрі розвитку місцевого самоврядування Миколаївської області, де завжди можна отримати фахову інформацію про стан децентралізації у регіоні, перспективи, завдання, а також намітити спільні виїзні заходи у громади.

27-го липня рішенням 14-ої позачергової сесії Миколаївської обласної ради сьомого скликання утворено  тимчасову комісію  з питань децентралізації влади та об’єднання територіальних громад. Комісія створена виключно  з числа депутатів, і отримала повноваження діяти протягом усієї каденції Миколаївської обласної ради сьомого скликання. Характер її роботи - рекомендаційний. Положення про тимчасову комісію з децентралізації буде розроблене на першому її засіданні, на якому депутати також оберуть голову та заступника.

Під час підготовки до позачергової сесії (дане питання обговорювалось на засіданнях усіх депутатських комісій),  ініціатор її створення депутат обласної ради Олександр Каражей зазначив щодо її актуальності та  наголосив: «Депутатський корпус має бути безпосереднім учасником децентралізаційних процесів на Миколаївщині.  Обласна рада не може стояти осторонь діяльності об’єднаних територіальних громад у регіоні».

Він висловив побажання, щоб кожна профільна комісія обласної ради запропонувала для роботи з питань реформи органів місцевого самоврядування по одному представнику. Водночас зауважив, що для подальшої ефективної діяльності ще краще буде, якщо у «децентралізаційну комісію» увійдуть відверті прихильники просування реформ в області, депутати-новатори з прогресивним, проєвропейським мисленням.

Інші депутати, які підтримали ініціативу свого колеги, висловлювали різні слушні пропозиції з приводу широкого кола проблемних питань, над вирішенням яких надалі будуть плідно працювати спільно із ОТГ: «У кожному районі громади потребують підтримки при розв’язанні складних ситуацій, з якими стикаються, і наразі не мають досвіду», - констатували депутати.

У обговоренні на засіданнях постійних депутатських комісій обласної ради прозвучав Березанський район: вказувалось, що не передали школи ОТГ. Потрібні рекомендації від депутатів обласної ради, як вирішувати дану проблему у правовій площині.

Перший заступник голови облдержадміністрації В`ячеслав Бонь з приводу ініціативи депутатського корпусу зауважив: «Якщо депутати обласної ради разом з облдержадміністрацією будуть вивчати питання на місцях, вести роботу з громадами, пропонувати їм об’єднуватись відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», -  я буду тільки щасливим. Для того, щоб  громади відчули реальну підтримку від діяльності даної тимчасової комісії обласної ради з питань  децентралізації, - депутатам відразу потрібно націлити себе на предметну результативну роботу».

28.07.2017 - 18:55 | Переглядів: 8382
Депутатський корпус Миколаївської обласної ради утворив тимчасову комісію з питань децентралізації

Приєднані зображення:

Область:

Миколаївська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...