Геннадій Зубко пропонує ЦВК призначити вибори в ОТГ на жовтень 2017 року

Прискорити процес призначення перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах, щодо яких звернення обласних державних адміністрацій зареєстровані у Центральній виборчій комісії. З такою пропозицією до Центральної виборчої комісії звернувся Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«Беручи до уваги темпи утворення об’єднаних територіальних громад, які спостерігаються з початку 2017 року, склалася ситуація, за якої знаходяться під загрозою реалізація права перейти на прямі міжбюджетні стосунки з державним бюджетом, передусім 146 новоутворених об’єднаних територіальних громад, оскільки в них не проведені перші місцеві вибори», - йдеться в офіційному листі Віце-прем’єра, адресованому ЦВК.

У листі зазначається, що відповідно до законодавства, перші місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 70 днів до дня виборів, а виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня перших місцевих виборів. А бюджети об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад,  формуються до 15 жовтня року, що передує плановому (ч. 4 ст. 67 Бюджетного кодексу України).

«Призначення перших виборів на більш пізній період року, як показала практика 2016 року, негативно вплинуло на процес складання Державного бюджету на відповідний рік, серед іншого, в частині призначення медичної та освітньої субвенції об’єднаним територіальним громадам, а також на процес реєстрації новоутворених громад, формування виконавчих органів рад», - констатується в листі.

Окрему увагу в листі Геннадій Зубко звернув на практику надання відмови ЦВК об’єднаним територіальним громадам в призначені перших виборів в зв’язку із необхідністю змінювати межі районів, а також останні зміни до законодавства, що усувають цю проблематику.

«Відтермінування прийняття рішення ЦВК також матиме негативний вплив на процес формування інших територіальних громад з різних районів».

Віце-прем’єр-міністр нагадав, що 11 липня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (від 6 червня 2017 року № 2079-VIII) щодо фінансового забезпечення місцевих виборів.

«Просимо невідкладно вирішити питання про оголошення та проведення перших вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів новоутворених об’єднаних територіальних громадах на жовтень 2017 року», - звернувся до ЦВК Геннадій Зубко.

Ознайомитися з листом можна ТУТ

Раніше в громадах закликали ЦВК стати до лав реформаторів країни.

24.07.2017 - 23:24 | Переглядів: 13561
Геннадій Зубко пропонує ЦВК призначити вибори в ОТГ на жовтень 2017 року

Теги:

ЦВК вибори Геннадій Зубко

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...