Волинсько-подільське партнерство

Завдяки проекту U-LEAD і активній співпраці регіональних відокремлених підрозділів Центру розвитку місцевого самоврядування представники об'єднаних громад з різних регіонів України мають можливість обмінюватись досвідом в рамках спеціальних навчальних візитів.

21-23 червня у Вінницькій області перебувала делегація з Волинської області у складі якої є представники ОТГ і Волинського ВП ЦРМС.

Підчас першого дня перебування у столиці Поділля волиняни взяли участь у семінарі присвяченому розвитку сільських територій, який відбувся в приміщення вінницького “офісу реформ”.

Свої презентації підчас майже трьохгодинної зустрічі представили заступник департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА Валентина Кирилюк і директор Віницького ВП ЦРМС Олег Левченко. Вітальне слово до колег з Вінничини скерував його колега Анатолій Пархом'юк.

- Сьогодні сільськогосподарська галузь на Вінничині це  - 8,4% від валового виробництва с/г продукції в Україні. Кожен четвертий кілограм цукру, який споживають українці, виробляється у Вінницькій області. Разом із тим з 96 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, створюваних від 2006 року, сьогодні діє лише 33 — говорила Валентина Кирилюк.

Питанню функціонування і підтримки зі сторони Вінницької Обласної Адміністрації діяльності кооперативів представник департаменту АПК присвятила майже половину свого виступу. Щодо індивідувальних фермерських господарств, то, як зазначила Кирилюк, з бюджету області відшкодовується частина коштів за придбання доїльних установок тим господарям, які мають 3 і більше корів, а також вартість холодильного обладнання для охолодження молока.

Олег Левченко зупинився на загальних питаннях розвитку села, згадав про міжнародну підтримку для сільськогосподарської галузі України зі сторони міжнародних донорів і розповів про кращі практики і проекти, які використовуються у сусідніх країнах.

Гості з Волині цікавились думкою вінничан з приводу можливої передачі земель поза межами населених пунктів у користування громадам і ділились власним досвідом із функціонування сільськогосподарських кооперативів.

Після відвідин Вінницького ВП ЦРМС волиняни побачили, як у Сніткові займаються садівництвом, як Северинівка впроваджує енергоефективні технології на території своєї громади. 23 червня на гостей з Волинської області чекали успішні кооперативи у Тульчині і Джулинці.

Кожен із регіональних підрозділів ЦРМС активно використовує можливість скерувати голів громад та інших представників ОТГ на навчання в інші регіони України. Кожна область, кожна громада має свої унікальні особливості і переваги. Треба лише намагатись вірно їх використовувати і розвивати.

Юрій Войціцький, експерт з Регіонального Розвитку, Вінницький ВП ЦРМС

 

23.06.2017 - 13:31 | Переглядів: 9839

Приєднані зображення:

Область:

Вінницька область Волинська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...