Децентралізована Новоукраїнка: перші успіхи об'єднаної громади

В Україні триває процес децентралізації, у якої багато прихильників. Але є ті, хто не підтримує реформи, напевно тому, що не розуміє її переваг. Разом із тим, децентралізація невідворотна, якщо країна хоче бути справжньою європейською державою.

Новоукраїнка стала третім містом на Кіровоградщині, де люди прийняли рішення про створення об’єднаної територіальної громади. Як змінилося її життя після об'єднання, розповів голова ОТГ Олександр Корінний. Він не боїться брати на себе відповідальність і тягнути цей локомотив за собою.

Як об'єднати громаду

До складу Новоукраїнської ОТГ входять 12 населених пунктів Новоукраїнської міської ради, Мар’янопілської та Сотницько-Балківської сільських рад. Загальна кількість населення – 20192 жителя, що робить її однією з найбільших в Україні.

Олександр Корінний розповів, що створювати громаду вони почали ще в 2015 році, в наступному, 2016-му, функціонували як громада, але без жодного державного фінансування.

У 2015 році ми почали створювати свою громаду за перспективним планом, але не встигли на кілька тижнів до виборів, які мали відбутися, – зазначив він. – Мали й певні перепони на шляху, адже не всі були в захваті від нашої ідеї. Якщо розраховуєте, що всі вам допомагатимуть, ви глибоко помиляєтеся. Завжди знайдеться той, хто підніме якийсь політичний прапор, і почне розповідати, що це неправильно.

Головним критерієм у створенні громади, впевнений Олександр Олександрович, є саме спілкування з народом та роз’яснення всіх тонкощів та деталей об’єднання.

Об’єднати районний центр навіть із одним селом – це вже успішна громада, а от питання, як селам об'єднатися так, щоб вони стали успішною громадою без райцентру, залишається відкритим.

У нас була тенденція до об’єднання «Один район – одна громада», але в такому випадку не потрібно робити децентралізацію, лише внести зміни до закону про місцеві державні адміністрації, де прописати, що голову РДА призначатиме Президент і все. І реформа на цьому закінчиться. Тому що, якщо «Один район – одна громада» в межах великого району, то змін ніяких не буде, зміниться лише вивіска на приміщенні адміністрації, яка стане об'єднаною громадою. Але є невеликі райони, де ця модель підходить, де є доступність до центру, де є нормальні умови сполучення. У кожному районі повинна проходити така форма децентралізації, яка б враховувала особливості місцевої інфраструктури, населення, іноді навіть історичні моменти.

Є два типи об'єднання: перший – добровільний, другий – як у старому анекдоті: прийде батько й скаже, за кого виходити заміж. На жаль, другий тип буде продовженням старої системи влади.

А якщо вже говорити про об'єднання, то в першу чергу портібно дбати про людей та надання їм якісних послуг (…) Повну версію читати ТУТ.

Область:

Кіровоградська область

Джерело:

«Точка доступу»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...