У Надвірні говорили про створення Надвірнянської ОТГ

В Надвірнянській міській раді відбулась робоча зустріч експертів Офісу реформ в Івано-Франківській області, радника голови облдержадміністрації Валерія Крецула, керівництва, депутатів та спеціалістів міської ради, представників громадських організацій.

На даній зустрічі обговорено стан та процес створення об’єднаних територіальних громад згідно перспективного плану,  актуальні питання децентралізації, проаналізовано проблемні питання створення ОТГ на Прикарпатті та надано рекомендації щодо створення в майбутньому Надвірнянської ОТГ.

Варто зазначити, що міський голова Зіновій Андрійович неодноразово проводив наради, під час яких було обговорено дане питання. Крім того, представники Надвірнянської міської ради проводили зустрічі та відвідували вже створені ОТГ, під час яких мали можливість перейняти досвід процесу об’єднання.

Згідно перспективного плану до Надвірнянської ОТГ повинні входити 10 місцевих рад, з 15 населеними пунктами,  а саме: Надвірнянська міська рада, Битківська селищна рада, Гвіздська сільська рада (с.Гвізд і Млини), Молодківська сільська рада, Назавизівська сільська рада (с.Назавизів і Мирне), Пнівська сільська рада (с.Пнів, Білозорина та Мозолівка), Стримбівська сільська рада, Лоївська сільська рада, Парищенська сільська рада (с.Парище і Лісна Велесниця) та Верхньомайданська сільська рада.

Проте об’єднання територіальних громад може відбуватись і на добровільних засадах, дотримуючись методологічних вимог, згідно Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»

Сьогодні на Прикарпатті вже утворено 12 ОТГ. До цього списку скоро увійдуть ще три громади, які вже подали звернення до ЦВК щодо проведення виборів.

Експерт  Офісу реформ в Івано-Франківській області Марія Баран наголосила, що Надвірнянська ОТГ є фінансово спроможна в будь-якій конфігурації. Під час діалогу було обговорено ряд питань, які можуть виникнути в процесі створення ОТГ, зокрема специфіку проходження виборів в ОТГ, принципи розрахунку інфраструктурної субвенції, формування бюджету ОТГ, особливості функціонування  різних галузей  (освітньої та медичної) тощо.

2017 рік, швидше всього, стане останнім роком добровільного об’єднання. Якщо Надвірнянська ОТГ не буде створена найближчим часом, об’єднання громад відбуватиметься згідно Закону України «Про адміністративно-територіальний устрій України» та відповідно Перспективного плану об’єднання територіальних громад.

Область:

Івано-Франківська область

Джерело:

«Стик»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...