Площа об'єднаних громад в Україні більша за Угорщину чи Португалію, - Зубко

Децентралізація – найбільш успішна реформа у країні. 413 громад вже об’єдналися, з яких 159 громад вже два роки поспіль впроваджують реформу, засвідчивши зміни в системі управління та матеріалізацію повноважень. Політична воля Президента України, парламенту та Уряду дає можливість впровадити системні зміни в країні. Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час виступу на панельній дискусії щодо результатів реформи децентралізації.

Він наголосив на важливих досягнення бюджетної та податкової децентралізації в Україні. «Урядом прийнято бюджетну резолюцію, яка засвідчила просування реформи і її можливості у збільшенні бюджетів місцевих громад. Так, на 2017-й закладено 170 млрд гривень доходів місцевих бюджетів, на 2018 – 248 млрд, на 2019 – 270 млрд гривень, на 2020 – 284 млрд гривень. Тобто сьогодні об’єднані громади мають можливість працювати ефективно, планувати і реалізувати проекти, які покращують якість інфраструктури ОТГ і місцевого самоврядування», зауважив Зубко.

Він відзначив, що Уряд і людей, які проживають в ОТГ, непокоїть питання ефективного використання залучених коштів. «Коли бачимо зростання залишків на казначейських рахунках або на банківських депозитах, це означає, що кошти не матеріалізуються у новій якості життя українців», - підкреслив він.

За його словами, площа, яку охоплює реформа децентралізації в Україні вже перевищує територію Угорщини або Португалії. «Ми вийшли на високий рівень просування реформи. І вже потрібно говорити про стратегічну перспективу розвитку реформи. Ми впроваджуємо інструменти оцінки дієвості кожної громади та області у просуванні децентралізації. Держава формує рамкову політику, які визначатимуть конкурентоспроможність громад у забезпеченні належної якості життя людини. Серед лідерів за ефективністю - Слобожанська, Вербківська, Богданівська, Шахівська, Глобинська ОТГ. Там показують спроможність та ефективність у реалізації інфраструктурних проектів», - зауважив Геннадій Зубко.

Він відзначив важливість співпраці із європейськими партнерами у реформі. «Уряд, регіони і європейські партнери, що активно долучилися до реформи, зокрема проект U-LEAD, який нам допомагає відкрити офіси в областях для консультативної підтримки в громадах, – є партнерами, які бачать перспективи України як європейської держави за рахунок зміни системи управління», - наголосив Геннадій Зубко.

Він висловив подяку партнерам із ЄС, Німеччини, Швеції, США, Данії, Польщі, які прагнуть, аби Україна «стала європейською державою не тільки за цінностями, але й за зміною системи управління, яка делегує повноваження і змінює якість життя українців».

20.06.2017 - 16:42 | Переглядів: 10243
Площа об'єднаних громад в Україні більша за Угорщину чи Португалію, - Зубко

Теги:

Геннадій Зубко ULEAD

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...