Європейської моделі децентралізації не існує, - Андреас Кіфер

Децентралізація – процес, який сильно зав’язаний на людях. Тільки фахові спеціалісти зможуть привнести в регіони України процвітання та розвиток. В країні сьогодні немає надто великої кількості таких "менеджерів" на місцях, проте є певні досягнення та плани змінити ситуацію. З цими проблемами наодинці Україна не залишиться, допомагатиме Європа. Про це інформаційному агенству "ПРАВДА" розказав Генеральний секретар Конгресу місцевої та регіональної влади Ради Європи Андреас Кіфер.

Пане Андреасе, як Ви могли б оцінити процес децентралізації в Україні?

Є істотний прогрес за останній рік. Не тільки на рівні відповідальності областей і міст, також на рівні розподілу грошових коштів на місцях. Наші українські партнери, а також міжнародне співтовариство трохи розчаровані, що немає можливості проголосувати необхідні конституційні зміни для розвитку місцевого рівня управління. Але все ж є можливість впроваджувати зміни. Що важливо зараз - консолідація досягнень для того, щоб робити такі кроки.

Які є відкриті питання?

Розвиток районів, варто обговорити роль посилення муніципалітету. Ми прекрасно розуміємо, що це дуже чутлива тема. Ми звикли до того, що змінювати структуру необхідно з посиленням політичної відповідальності. Звичайно, це непростий процес.

На Ваш особистий погляд, які є особливості української децентралізації, в порівнянні з іншими країнами?

Природньо, кожна країна має свою історію і традиції. Не існує ніякої європейської моделі децентралізації. Є різні європейські моделі. Що ж стосується специфіки України, то я помітив, нове покоління політиків на рівні муніципалітетів, областей. Більше половини політиків в областях новачки, вони прагнуть до змін старої системи, якій вони не задоволені. Для мене це дуже велике досягнення, коли політики хочуть застосувати себе і взяти на себе відповідальність.

Як Ви думаєте, а вони досить досвідчені для своїх посад?

Багато з них немає потрібного досвіду, тому ми в Конгресі намагаємося запропонувати їм навчання. Це не зовсім звичайний тренінг. Деякі люди в адміністраціях можуть отримати інструкції з серії «ви йдете на семінар», ми ж знаємо, що політики хочуть вчитися, але вони не хочуть слухати моралі. Так що потрібно шукати іншу методологію. Це те, чим ми займаємося в Конгресі. Ми пропонуємо підхід обміну досвідом. Українські політики можуть дискутувати з голландськими політиками, з політиками з Грузії, Молдови, Великобританії, Франції, Німеччини. Саме таке спілкування робить їх більш здатними на цьому новому європейському шляху.

Під час свого візиту до України Ви провели низку зустрічей з представниками регіонів. Що Ви обговорювали під час цих зустрічей?

В рамках поточного плану роботи нашої асоціації для підтримки демократії в Україні ми імплементували кілька проектів Конгресу для посилення ролі місцевих політиків. Ми прагнемо до того, щоб ці політики змогли стати лідерами змін, могли боротися проти корупції, вести роботу прозоро і заслужити довіру суспільства. У нас була зустріч ради директорів Асоціації українських міст і делегатів Конгресу. Та синергія, яку ми отримали в ході цієї зустрічі, допомогла нам позначити, що Конгрес не хоче нав'язувати активність державі, але ми хочемо зрозуміти, що людям потрібно в різних країнах, а вже за тим розвивати активність. Так що спочатку ми слухаємо, наприклад Асоціацію українських міст. Ми прослухали презентацію їх діяльності, кілька з активностей збіглися з нашими пріоритетами. Дуже добре мати такий обмін.

Ви обговорювали відкриття ринку землі під час таких зустрічей? Зараз це питання дуже важливе для місцевих громад.

Я бачу, що це велика проблема і виклик для місцевих органів влади. Коли ми спілкувалися, вони говорили, що не мають можливості приймати рішення щодо землі, яка повинна бути в їх юрисдикції, але по факту не є такою. Це також те, що ми повинні ідентифікувати, як великий виклик, можливо варто запропонувати вирішення цієї проблеми.

Як Україні впоратися з цією проблемою? Відомо, що ЄС наполягає на створенні вільного ринку землі ...

Тут мені варто провести розмежування між ЄС і Радою Європи. Ми в Раді Європи фокусуємося на верховенстві права, закону і демократії і не займається ринковими питаннями. Для нас функціонування структури демократії, повагу прозорості і боротьби з корупцією, захист прав людини - ось головні пріоритети. Участь жителів у житті регіонів - ось наш шлях.

Давайте поговоримо більш детально про розвиток територій в спроможних громадах. Багато з них мали великі проблеми зі створенням масштабних програм для розвитку інфраструктури регіону. Чи є прогрес у цьому питанні?

Ці можливості повинні розвиватися в Україні. Це дуже важливо для місцевих громад мати доступ до міжнародних фондів, які іноді дуже складні і бюрократизовані. Вам потрібна технічна експертиза. Є кілька проектів, які збираємося запустити, щоб дати можливість місцевим адміністраціям, обласним адміністраціям подаватися в ці європейські фонди і інші фонди з міжнародним фінансуванням.

Ми з Вами зустрічалися рік тому. За цей рік, на Ваш погляд, молодим політикам стало легше справлятися з їх обов'язками або це для них все ще складно?

Це все ще складно, але помітний суттєвий прогрес. Їм ще належить працювати з нашим Комітетом регіонів для внутрішніх органів влади, який є частиною ЄС. Конгрес працює з Комітетом, що дає можливість місцевим органам влади подаватися до фондів і отримувати навчання як це краще зробити. Дійсно, в Україні є великий прогрес, але я думаю, все ще є сенс пропонувати такі тренінги для внутрішніх органів влади.

16.06.2017 - 15:23 | Переглядів: 9348
Європейської моделі децентралізації не існує, - Андреас Кіфер

Теги:

Рада Європи

Джерело:

Інформаційне агентство ПРАВДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...