Про досвід успішного врядування на Хмельниччині розповіли регіональним та місцевим ЗМІ

7-8 червня у Хмельницькій області відбувся прес-тур «Кращі практики місцевого самоврядування», в рамках якого журналісти відвідали Волочиську, Гуменецьку, Дунаєвецьку та Сатанівську об’єднанні територіальні громади.

Завзяті та закохані в свої громади керівники ОТГ, яких поважають люди. Натхненні розповіді їх працівників «ми команда…», «разом ми зробили…», «освітлено…», «заасфальтовано…», «відкрито…» та «відремонтовано…», «ми віримо і зможемо разом…». Старости сіл, які незважаючи на молодий вік, професійність бажають жити та працювати в своїх невеличких селах. Їх мешканці говорять про них «вони наші…, відповідальні…», «тепер стало краще, а раніш це був Богом забутий хутір…», «ми тепер живемо як у місті…».

Все це на власні очі побачили і почули учасники прес-туру «КРАЩІ ПРАКТИКИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ», який 7-8 червня ц.р. Програма Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» організувала до об’єднаних територіальних громад Хмельницької області в рамках інформаційної кампанії Конкурсу журналістських робіт з тематики розвитку місцевого самоврядування у співпраці з її партнерами – Мінрегіоном, Хмельницькою облрадою та Інститутом громадянського суспільства за інформаційної підтримки ГО «Інтерньюз-Україна».

Хмельницька область є однією з вже трьох областей, де місцева влада за методологією Ради Європи започаткувала щорічні обласні конкурси журналістських робіт з метою збільшення обізнаності населення та висвітлення здобутків та кращих практик реформи місцевого самоврядування і децентралізації влади. Тепер наприкінці року переможців конкурсу в номінаціях «Кращий телематеріал», «Кращий радіо-матеріал», «Краща друкована стаття» і «Кращий радіо-матеріал» чекають грошові призи до 10 тисяч гривень й дипломи від обласної ради. Місцева влада розуміє – поступ реформи залежить не лише від реформаторів, але й від обізнаності з результатами реформи населення, яку можна значним чином підвищити через партнерство з медіа.

Офіційне відкриття прес-туру відбулось у Хмельницький обласній раді, де учасників ознайомили із результатами реформи місцевого самоврядування та процесу децентралізації влади та досягненнями за перші три роки реформи, починаючи зі схвалення Кабінетом Міністрів України Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні у 2014 році. Серед головних здобутків реформи учасники назвали: ухвалення нового законодавства про добровільне об’єднання та співробітництво громад, реалізація фінансової та секторальної децентралізації, що мало результатом збільшення місцевих бюджетів, об’єднання понад 20% від загальної кількості органів місцевого самоврядування України у 413 об’єднаних територіальних громад, збільшення у 2016 році порівняно з 2015 роком в 2,5 рази кількості населення, які відчули позитивні зміни від реформи. Михайло ЗАГОРОДНИЙ, голова Хмельницької обласної ради зауважив: «Досить важливо, що громади разом з фінансовим ресурсом отримали право самостійно вирішувати проблеми своїх територій, а головне – відродили віру у власні сили, спроможність громад і кожного мешканця ініціювати розбудову свого міста та села, нашої України». Для цього Хмельницькою обласною радою започатковано Обласний конкурс журналістських робіт на краще висвітлення тематики реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади та кращих практик територіальних громад Хмельницької області.

Під час прес-туру журналісти відвідали численні об’єкти інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Зокрема, Гуменецька ОТГ та її сільський голова Інна АБДУЛКАДИРОВА разом із своїми колегами продемонстрували свої досягнення: місцеву гімназію, де учасників прес-туру привітали трьома мовами: українською, англійською та німецькою, й продемонстрували досягнення учнів у навчанні, спортивних змаганнях та творчості; дитячий навчальний заклад «Дивограй», збудований за кошти із бюджету громади, сучасно обладнаного усім необхідним для малюків; новозбудовану амбулаторію, місцевий стадіон та будинок культури, де на журналістів чекав святковий концерт із виступом славетних гуменецьких ложкарів – призерів численних конкурсів. За словами голови пані Абдулкадирової, все це стало можливим завдяки фінансовій децентралізації та наповненню бюджету ОТГ податками, серед яких левова частка надходить від цементного заводу та птахофабрики.

У Дунаєвецькій ОТГ гостей зустрічали міський голова Веліна ЗАЯЦЬ, староста с. Соснівка Юрій ГОЦУЛЯК, та староста с. Залісці Галина ГАЛАТИН, які ознайомили із своїми секретами успішного розвитку території. Учасники прес-тур побачили «Дем’янковецьке джерело», селищні ФАПи, старостати, клуби, пошти, оглянули придбану селами техніку та витвори декоративно-прикладного мистецтва дунаєвецьких майстрів на виставці у міськраді. «Невдовзі в нас буде підприємство по виготовленню сонячних батарей, а це плановані 200 тис. грн. в рік надходжень до місцевого бюджету. Будується лінія по розподілу сміття. По трасі у громаді освітлення пішохідних переходів. В громаді запроваджують лед-освітлення. Люди відчувають зміни!», вважає староста села Залісці (507 дворів, 1213 осіб) Галина Галатин. «Дороги ремонтуються, проведено освітлення, впроваджено централізований вивіз відходів, розроблений і затверджений генеральний план села, є документація на проведення водогону». А Юрій Гоцуляк, якого у 23 роки обрано на посаду старости серед 3-х кандидатів, на запитання журналістів – «А чому працюєте саме тут? Їхати звідси не збираєтесь?» – трохи ніяковіючи відповідає, – «А чому і ні? Я просто хочу тут жити і працювати». Така його відповідь свідчить: курс реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади обрано вірно і він відповідає меті муніципальних реформ у Європі, сформульованій міністрами 47 країн Ради Європи – створення громад, де люди бажали б жити, працювати і відпочивати сьогодні та у майбутньому.

Сатанівська ОТГ, за словами голови селищної ради Альберта СОБКОВА, своїм пріоритетом розвитку вбачає туризм та посилення санаторно-рекреаційних зон відпочинку. Перебуваючи тут журналісти мали змогу відвідати: санаторій «Перлина Поділля», який славиться цілющими мінеральними водами, Свято-Троїцький монастир – один із найдавніших християнських осередків та пам’ятку архiтектyри нацiонального значення – Синагогу. Громада має стратегічні напрями розвитку до 2020 року. У 2018 році тут відкривається санаторно-лікувальний комплекс Арден-Палац – це додатково 1000 робочих місць, 1100 відпочиваючих, до 60 млн. грн. на рік податків до місцевого бюджету. Триває активний розвиток, у планах – приєднання нових сіл до громади.

У Волочиській ОТГ журналістів вітав міський голова Костянтин ЧЕРНИЧЕНКО, секретар ради Аліна КОВАЛЬ, староста села Клинини Ірина ЗАВАЛЬНЮК, староста села Чухелі Алла ШАМРАЙ. Учасникам прес-туру було запропоновано вшанувати пам’ять Кобзаря Тараса Шевченка, відвідавши його монумент. Після цього журналістам показали комунальну техніку спеціалізованого призначення та шкільні автобуси, придбані громадою у 2016 р. У стінах малого залу Будинку культури відбулась презентація громади, яка закінчилась жвавим обговоренням подальших кроків, які планує зробити громада на шляху до добробуту. «Не потрібно роздувати штати, допускати популізму», – наголошує голова Волочиської ОТГ Костянтин Черниченко, що об ‘єднала навколо себе 2/3 району (17 сільрад і 40 населених пунктів, більш 30 тис. населення). У 2016 році з близько 18 млн. грн. виділених державою для ОТГ субвенцій більш 80% тут пішло на розвиток сільських територій, де мешкає тільки третина населення громади. Після об’єднання є ресурси і можливості, – говорить Ірина Завальнюк староста села Клинини (546 жителів) з 8 роками досвіду роботи в самоврядуванні. Не вірте, що при об’єднанні села занепадають, запевнює староста журналістів.

В свою чергу, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, експерт Ради Європи Анатолій ТКАЧУК підкреслив: «В Хмельницькій області було започатковано принцип об’єднання навколо міст обласного значення, що Україні взагалі не властиво. І, якщо подивитися на досягнення за цей період в невеликих громадах, де десятиліттями нічого не робилося, то ми побачимо значні результати, які варто висвітлювати у ЗМІ. Я би хотів просити всіх журналістів – звертайте увагу на позитиви. Адже досягти щось кращого можна базуючись вже на чомусь кращому і орієнтуючись на кращі зразки». Для того, щоб підтримати ці прагнення, учасникам прес-туру надали детальну інформацію про мету, завдання та процедуру участі у конкурсах, організованих Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (далі – Мінрегіон) у співпраці з Радою Європи задля сприяння проведенню реформи місцевого самоврядування та процесам децентралізації влади: Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування» (для органів місцевого самоврядування усіх рівнів) і Всеукраїнський конкурс журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальна організація влади» (для представників медіа). Перший конкурс спрямований на визначення інновацій та ноу-хау органів місцевого самоврядування. Він допомагає збирати, аналізувати, відзначати та поширювати кращі практики, а їх авторам обмінюватись успішним досвідом, в тому числі зі своїми європейськими колегами під час візитів переможців до країн-членів Ради Європи. Другий конкурс адресовано представникам ЗМІ, в свою чергу збільшать обізнаність населення про здобутки громад та їхніх органів місцевого самоврядування в часи реформ, про авторів успішних практик і їхні досягнення, які стали можливими завдяки непереборному бажанню людей змінити життя в Україні на краще.

Як зазначив Андрій ГУК, менеджер Програми Ради Європи «Децентралізація та територіальна консолідація в Україні», що є співорганізатором зазначених конкурсів: «Це вже другий прес-тур, під час якого ми надаємо можливість журналістській спільності ближче познайомитися з досягненнями реформи на місцях. Сподіваємось, що успішний досвід Хмельницьких ОТГ надихне громади спільно досягати добробуту». Він також наголосив, що організатори будуть раді бачити усіх учасників прес-туру в якості майбутніх учасників Всеукраїнського конкурсу журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальна організація влади» – 2017, оголошення якого заплановано вже на червень.

 

Теги:

Рада Європи

Область:

Хмельницька область

Джерело:

Програма Ради Європи "Децентралізація і територіальна консолідація в Україні"

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...