У Семенівці діляться досвідом, як створити сучасне селище

Вуличне освітлення, відремонтовані дороги, дитячі майданчики і садочки: сучасне селище зробили на Полтавщині. Тепер у Семенівці діляться, як досягти успіху. За словами селищного голови, завдяки об’єднанню, громади  отримують можливість мати більше грошей з бюджету. Як минули перші три роки децентралізації у  Семенівці,  розкажуть  Павло Бардиш та Ольга Боцула.

Семенівська селищна та Вереміївська сільська ради об’єдналися у єдину територіальну громаду. Загалом у новоствореній громаді більше семи з половиною тисяч жителів. На території функціонують дві школи, три садки, стільки ж бібліотек, два ФАПи, один заклад фізичної культури та аптеки.

Ольга Боцула, журналіст:  Крок до децентралізації у Семенівському районі, що на Полтавщині, зробили у жовтні 2015 року. Чотири населених пункти, сільська та селищна ради об»єдналися у єдину територіальну громаду, аби жити стало краще, комфортніше, а гроші залишалися тут, на місцях, і йшли на потреби громади.

А громаді потрібне вуличне освітлення, капітально  відремонтовані дороги. На ці проекти  за кошти державного та місцевих бюджетів витратили  4,5 мільйони гривень.

Людмила Милашевич, Семенівський селищний голова: Ми плануємо свою роботу так: щоб кожного року кожен мікрорайон отримав по одному соціальному проекту. Якщо ми тут робимо тротуари, то там ми робимо дорогу. Якщо тут дорогу, то там дитмайданчик.

Дитячий парк розваг у селищі Семенівка побудували за три роки. Він обійшовся бюджету громади у 600 тисяч гривень.

Людмила Милашевич, Семенівський селищний голова: Це болюче питання: куди піти мамам з дітьми. Такі майданчики облаштовані у кожному мікрорайоні.У задумках є ще зробити літній театр. У нас  багато талановитих дітей. Вони люблять співати, ми шиємо їм костюми.

А це Семенівський навчально-виховний комплекс. Його відвідують 327 учнів. Більше сотні дітей із семи ближніх сіл підвозять автобусом. Десятикласниця Діана  щодня долає сім кілометрів, аби навчатися саме тут (…)

Анатолій Антипчук, в.о. старости Вереміївського старостату: Сто відсотків не було «за» і «проти». Але переміг здоровий глузд. У тому році  ми залучили майже три мільйони. У 6 разів більше залучили коштів попереднього бюджету

Після об’єднання бюджет Семенівської ОТГ зріс на 40 відсотків.

Людмила Милашевич, Семенівський селищний голова: Ми увійшли на кінець року  більше двох мільйонів вільних лишківза 5 місяців зробили те, що планували зробити за 5 років.

Надходження до загального фонду місцевих бюджетів ОТГ по Україні за 2016 рік зросли майже в 7 разів, порівняно з надходженнями 2015 року. На Полтавщині після об’єднання доходи бюджетів новостворених громад зросли вчетверо і становили торік понад півмільярда гривень.

Ірина Дудка, консультант регіонального відділу Асоціації міст України: Фінансова децентралізація дала можливість місцевим бюджетам бути незалежними від державного бюджету, дозволила суттєво збільшити місцеві фінансові ресурси. Змінилися правила відносин між державою і місцевим самоврядуванням. Більше не потрібно шукати винних, чи тих, хто має надати допомогу. На місцях тепер є достатньо повноважень і ресурсів, щоб самостійно визначати вектор розвитку і втілювати його практично.

Поліпшення бачить і місцева жителька Вікторія зі своїм сином.

Вікторія Либін, жителька с. Вереміїівка: Тепер є світло в нас на кожній вулиці. Дороги зроблені. Кладовище обгороджене.

Тим часом у Семенівській ОТГ продовжують розширювати інфраструктуру, планують реконструювати приміщення Вереміївської школи під оздоровчо-культурний центр надання адміністративних послуг. Всього на Полтавщині є 20 діючих ОТГ, ще 8 чекають на рішення Центральної виборчої комісії. Повну версію читати ТУТ.

Область:

Полтавська область

Громади:

Семенівська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Лтава»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...