Не допомагають, то нехай хоча б не заважають працювати, - голова громади про керівництво району

Не допомагають, то хай хоча б не заважають працювати. Так Старосинявський селищний голова Віталій Здебський говорить про Старосинявські районну раду та районну державну адміністрацію.

Межі Старосинявської об’єднаної територіальної громади Хмельницької області повністю співпадають з межами району. В 2015 році всі 45 населених пунктів району увійшли до складу об’єднаної громади.

- Коли почалося об’єднання громад, я працював першим заступником Старосинявської райдержадміністрації, – розповідає Віталій Здебський. – Ні голова РДА, ні інші заступники не цікавилися реформою – я один їздив по селах та переконував людей об’єднуватися. Наш район здавна був депресивним. Я казав, що ми повинні припинити жити, як жебраки…

Селищний голова розповів, що ситуація, при якій більшість повноважень і ресурсів перейшли до об’єднаної громади, як це і передбачає децентралізація влади,  не дуже до вподоби ні районній раді, на районній державній адміністрації.

- Через окремі місцеві ЗМІ нас весь час поливають брудом, – каже голова громади. – Очільники району зрозуміли, що втратили повноваження. Адже усі функції РДА дублює громада. Є, приміром, відділ містобудування та архітектури при РДА, а є і при громаді. Те ж саме з відділами економіки, освіти тощо. Необхідно, щоб законодавчо чітко було визначено повноваження районних державних адміністрацій та районних рад у таких випадках, як наш. Двічі піднімав це питання на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Відсутність зрозумілих правил гри породжує непотрібну напругу там, де її не повинно бути.

За словами Віталія Здебського, у Старосинявської районної ради лишилося тільки два обов’язки: голосувати за уточнення субвенції, яку виділяє держава на соціальний захист; а також оцінка земель поза межами населених пунктів.

 - Районне керівництво відверто заважає роботі нашої громади, – зазначає пан Віталій. – Спершу вони постійно створювали соціальну напругу, заявляючи всюди, що у нас нічого не вийде, що ми не зможемо освоїти кошти тощо. А тепер намагаються розколоти громаду, бо тоді буде очевидно, що, принаймні, районна рада є потрібною. Коли ми починаємо кампанію по закриттю малокомплектних шкіл, навчання у яких уп’ятеро перевищує визначені державою нормативи, голова РДА заявляє на засіданні у Хмельницькій обласній адміністрації: «Нема школи – нема села!» Коли ми говоримо про оптимізацію ставок лікарні, він приходить туди і каже людям: «Ну що вони, додецентралізувалися? Закриють вас тепер?» А ми ж не хочемо закривати – ми хочемо лише підвищити якість медичних та освітніх послуг у громаді. Крім того, ми намагаємося економити власні гроші, щоб вкладати їх у розвиток громади.

Згідно законодавчих норм, райрада, після об’єднання громади, має передати їй відповідне майно. У Старій Синяві це будинок селищної ради, автомобіль та комунальна господарка. Однак цього досі не зроблено. А комізм ситуації у тому, що громада ще й кошти перераховує на утримання районної ради.  

- Минулоріч на утримання районної ради Старосинявська ОТГ перерахувала 600 тисяч гривень власних коштів, – зазначає Віталій Здебський. – Нещодавно ми отримали новий запит райради на виділення коштів. Не знаю, чи депутати проголосують за нього. Бо на практиці і районна рада, і районна державна адміністрація не тільки не допомагають, але й заважають нам у проведенні реформи.\

Більше коментарів голови громади читайте ТУТ

09.06.2017 - 12:22 | Переглядів: 12826
Не допомагають, то нехай хоча б не заважають працювати, - голова громади про керівництво району

Відео:

Теги:

Віталій Здебський

Область:

Хмельницька область

Громади:

Старосинявська селищна об’єднана територіальна громада Старосинявська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...