Мета децентралізації в сфері освіти – наблизити освітні послуги до громади, - експерти

Відокремлення старшої школи від початкової і основної – одна з важливих змін, що пропонується сьогодні проектом закону «Про освіту», підготовка якого здійснюється в тому числі з урахуванням децентралізації влади, яка проводиться в країні. Про це 13 жовтня йшла мова в програмі «Тема: Країна» Українського радіо за участі експертів – Павла Хобзея, проректора з науково-педагогічної роботи Українського католицького університету, Яна Герчинського, старшого експерта Шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні», Галини Остапенко, начальника управління освіти Первомайської міської ради (Миколаївська область) та Романа Шияна, директора Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. 

Тема програми була присвячена змінам в сфері загальношкільної освіти в контексті децентралізації влади. 

«Коли ми говоримо про децентралізацію, зокрема в сфері освіти, то вона дуже пов’язана з проектом закону «Про освіту». Це базовий закон. В проекті, який зараз знаходиться на обговоренні, йдеться про зміну структури школи. Наша школа на сьогодні є 11-річною. І, як і за радянських часів, якщо подивитися на статистику, то більшість шкіл в нас І-ІІІ ступенів, тобто з 1-го по 11-ий клас. Законопроект передбачає те, що старша школа буде відділена від основної і початкової. Тому що вона (ред.: старша школа) повинна стати профільною, скажемо, багатопрофільною, де свій профіль зможуть вибирати учні», - сказав Павло Хобзей.

Він також додав, що по завершенні основної школи, 9-го класу, пропонується запровадити зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) і, враховуючи його результати, батьки і учні обиратимуть один з трьох шляхів – або багатопрофільний академічний ліцей, який готує до продовження навчання у ВНЗ, або професійний ліцей, де здобувають кваліфікацію, але там теж можна здобути середню освіту і, склавши ЗНО, вступити до університету, або - професійний коледж, який сьогодні називається вищий навчальний заклад І-ІІ рівня акредитації.

«Ось це є такий вибір. І початкова, і основна школа, як планується, буде підпорядковуватися об’єднаним громадам. Мета децентралізації, щоб ці послуги (ред.: у сфері освіти) і відповідальність за послуги наблизити до громади, до споживача. Міністерство має давати тільки стандарти, певні вимоги», - зазначив Павло Хобзей. 

На місцевому рівні, за словами Галини Остапенко, начальника управління освіти Первомайської міської ради, яка водночас є головою Координаційної ради секції з питань освіти Асоціації міст України, питання відокремлення старшої школи від початкової і основної обговорюють давно. 

«Про це давно говоримо, тому що діти дійсно мають отримати якісну освіту. Потрібен законодавчий документ… Шкіл можливо не стане менше в цілому. Інакше виникатиме проблема підвозу дітей, а це додаткові витрати. Думаю. що початкова школа має залишитися за тими школами, які є сьогодні. Треба залишити певну кількість шкіл, які даватимуть базову освіту. В нас сьогодні функціонує на території міста 15 загальноосвітніх закладів. Для старшої школи нам достатньо буде залишити три школи. Тому що, коли ми аналізуємо, скільки приходить дітей після 9-го класу в 10-тий клас – це переважно 52-53%», - сказала Галина Остапенко.

Управлінські рішення щодо функціонування шкільних закладів освіти на території громади прийматимуть самі громади. Оскільки децентралізація освіти – це передача повноважень і відповідальності за управління освітою та фінансування освіти демократично обраним органам місцевого самоврядування і школам.
Павло Хобзей наголосив, що будь-які зміни мають бути впроваджені з дотриманням трьох основних принципів: принципу рівного доступу до якості освіти, принципу якості освіти і принципу ефективності.

Прослухати повну аудіоверсію радіопрограми «Тема: Країна» можна ТУТ

Нагадаємо, Комунікативна група при Центральному офісі реформ у співпраці з Українським радіо започаткувала щотижневий цикл програм «Тема:Країна», які будуть присвячені актуальним питанням реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади. Планується, що наступна програма вийде в ефір Українського радіо 21 жовтня. 

13.10.2015 - 22:34 | Переглядів: 22752
Мета децентралізації в сфері освіти – наблизити освітні послуги до громади, - експерти

Теги:

освіта

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...