7 тез про децентралізацію та боротьбу з корупцією в земельній сфері

Уряд України визначив основні кроки у напрямі реформування земельних відносин. Глобальна мета змін – децентралізація, раціональне використання земель, які є основним національним багатством держави, та ліквідація корупції. Держгеокадастр є ключовим оператором здійснення реформ у земельній сфері. Наводимо сім ключових тез голови відомства Максима Мартинюка про актуальні завдання, які стоять перед земельною службою.

1.Сьогодні землями за межами населених пунктів розпоряджаються 7 органів державної влади плюс органи місцевого самоврядування. Таке різноманіття розпорядників вимагає врегулювання цієї ситуації на користь найбільш зацікавлених у цих правах категорій. Нами розроблений законопроект, який запроваджує децентралізацію у сфері земельних відносин і скорочує кількість органів, які можуть розпоряджатись землями за межами населених пунктів, до двох – це органи місцевого самоврядування та Кабінет Міністрів. Документ уже погоджений з Мінрегіоном та знаходиться на розгляді в інших відомствах.

2. Розпорядження землею – це надзвичайно корупціогенна функція. Власне, всі гучні корупційні скандали останнього часу пов’язані саме з цими питаннями. Тому, якщо не створити спеціальних механізмів контролю, то корупція з центру просто переміститься на місцевий рівень. Такі функції контролю за використанням земельних ресурсів може здійснювати Держгеокадастр,  маючи можливість оскаржувати рішення органів місцевого самоврядування в разі порушень земельного законодавства

3. У рамках задачі боротьби з корупцією я виступаю за максимальне широке використання механізму аукціонів. Більш прозорого способу передачі земель у власність чи оренду не існує. Зокрема, ми пропонуємо скасувати можливість передачі фермерам в оренду земель для ведення господарства без аукціону. Це корупційна лазівка, негатив від існування якої зводить нанівець всі позитивні ідеї  стимулювання розвитку фермерства. 

Безумовно, необхідно вдосконалити сам механізм земельного аукціону – на сьогодні для того, щоб взяти в ньому участь треба заповнити велику кількість паперів, потім привезти їх і бути фізично присутнім на торгах. Тому планується суттєво підвищити якість проведення аукціонів, запустивши електронний сервіс і зробивши торги  дистанційними та екстериторіальним.

4. Ще один дієвий спосіб боротьби з корупцією – безконтактні адмінпослуги, при яких виключений прямий контакт між заявником і чиновником, який надає довідку чи приймає якесь рішення. Загалом Держгеокадастр надає 16 адміністративних послуг. До кінця року ми плануємо найбільш популярні з них,  а в наступному році усі 100% наших послуг перевести в електронний формат.

5. Ми розробляємо систему, яка б дозволяла громадянам оформляти отримання землі за два візити. Перший – подання заяви про отримання земельної ділянки, другий – оформлення документа, який посвідчує право власності. Всі бюрократичні процедури, пов’язані з оформленням землі, мають виконувати ЦНАПи.

Процес оформлення має займати 4 місяці. Для тих, хто вважає, що це довго, повідомляю, що зараз, наприклад, у Києві, оформленням ділянки у власність можна займатись до двох років. Кількість візитів до різних інстанцій, які треба при цьому здійснити, мені навіть складно порахувати.

6. У контексті децентралізації та запровадження принципу екстериторіальності в земельних відносинах підвищується роль ЦНАПів, їх матеріального забезпечення та кваліфікації працівників. Поки що і те, і інше – не на висоті.  Кімната без Інтернету, з вивіскою на листочку А4  – це, нехай мене вибачить Мінекономіки, не ЦНАП.   

7. Ми продовжуємо формувати команду, яка розділяє наші цінності. Нещодавно за результатами аналізу ефективності роботи та інформації про різні корупційні діяння я звільнив 12 керівників та їх заступників в обласних управліннях Держгеокадастру. На черзі – ще три десятки керівників управлінь і відділів в районах і містах нижчого рівня.

Ми оголосили про проведення другої хвилі конкурсів. Їх особливістю буде більш активне залучення HR-компаній для проведення попереднього відбору кандидатів, а на іспитах буде максимально широко представлена громадськість.

Користуючись нагодою, хотів би звернутися до всіх молодих активних людей із вищою економічною, землевпорядною, юридичною освітою. Подавайте документи та беріть участь у конкурсі – давайте змінювати сферу земельних відносин разом.

28.09.2015 - 19:50 | Переглядів: 11665
7 тез про децентралізацію та боротьбу з корупцією в земельній сфері

Теги:

Максим Мартинюк

Джерело:

Прес-служба Держгеокадастру

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...