Успіх децентралізації на прикладі Гніздичівської ОТГ

2015 року в Україні розпочався активний процес децентралізації: зараз значні повноваження та бюджети належать органам місцевого самоврядування, а не органам влади. Простіше кажучи, українські селяни тепер є справжніми господарями свого населеного пункту. Гніздичівська ОТГ – одна з перших, що утворилася на Львівщині. Як змінилося життя громади та чого вона досягла за два роки?

Гніздичівська ОТГ є майже за сотню кілометрів від Львова, однак її життя не гірше, ніж у великому місті. Утворилася громада ще влітку 2015 року, а до її складу входить смт Гніздичів та п’ять прилеглих сіл навколо. Населення – 6,5 тис. осіб, які власними зусиллями творять свій добробут.

«Наша держава обрала курс цивілізованих держав, як, наприклад, Польща, Німеччина, Швейцарія, де влада майже не втручається у місцеві справи. Держава надала більше можливостей людям на місцях, тобто прав та ресурсів, яких має вистачати для процвітання села», – зазначає директор ЛРВ Асоціації міст України Василь Абаімов.

«А ми, зі свого боку, зрозуміли, що маємо самі опікуватися своєю територією та брати відповідальність за її розвиток», – додає голова Гніздичівської ОТГ Іван Оліяр.

Світло і на вулицях, і у повсякденному житті

Тільки-но утворилася Гніздичівська ОТГ, вона відразу ж розпочала свою активну діяльність. У громаді капітально відремонтували вуличне освітлення у селах Лівчиці, Руда та Ганнівці: встановили близько 180 світильників та енергоощадних ламп. Також відновили діяльність комунального господарства, що виконує роботи з благоустрою на території Гніздичівської ОТГ. Відкрили навіть «Центр соціальних послуг громади», який надає послуги з догляду старших людей удома, послуги перукаря, взуттєвого майстра та швачки: тепер жителі громади не повинні їхати аж до Львова чи у районний центр Жидачів, щоб навести красу чи пошити одяг, адже усе необхідне для цього є поряд.

Усе – для майбутнього покоління

Нещодавно у Гніздичеві відкрили ще й першу музичну школу для дітей, де вони можуть навчатися грі на скрипці, фортепіано, гітарі та інших музичних інструментах.

Зараз Сніжанна – першокласниця музичної школи, однак її вчителька Лідія Володимирівна каже, що талановита юна скрипалька грає твори вже за 3-й клас.

А от маленький Максим навчається грі на гітарі лише кілька місяців, але він дуже щасливий, що тепер є учнем музичної школи.

«Раніше в мене не було можливості далеко їздити у музичну школу, а тепер вона майже біля дому», – каже Максимко.

Окрім музичної школи, велику увагу громада приділяє і загальноосвітнім. У 2016 році у Лівчицькій, Гніздичівській, Рудянській та Покрівецькій загальноосвітніх школах зробили капітальні ремонти та провели енергоощадні заходи: встановили нові вікна, двері, котли та утеплили горища.

У громаді створили навіть нову велику бібліотеку для дітей та фінансують аж 5 футбольних команд, які посідають призові місця у районних турнірах.

«Діти – це наше майбутнє. І, перш за все, ми дуже хочемо забезпечити комфортне життя у громаді саме їм. Тепер ми самостійно вирішуємо, чи ремонтувати школи, що і де відкривати, як розвивати різні культурні місця. Ми не залежні ні від кого», – розповідає заступниця голови Гніздичівської ОТГ Оксана Романів (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Львівська область

Громади:

Гніздичівська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Львівська газета»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...