Дві територіальні громади Сумщини отримали подарунки від проекту DESPRO (відео)

Одним пункт збирання відходів, іншим подрібнювач деревини. Такі подарунки отримали два населених пункти Сумщини напередодні завершення третьої фази швейцарського-українського проекту DESPRO, яка тривала три роки. Його мета – підтримати децентралізацію.

У селі Слоут, яке входить до Березівської об’єднаної територіальної громади, в рамках проекту  відкрили пункт збирання відходів вторинної сировини.

« В нас дуже багато трапляється, що всі пляшки, все сміття валяється і люди навіть не знають, куди його діти. І от потім, коли ми вже придбали сміттєвоз, коли ми вже розпочали втілювати в життя наш задум про те, як збирати сміття, і виникло питання про те, що можна робити все-таки роздільне збирання сміття » – розповіла секретар Березівської ОТГ Галина Прилуцька.

Побудували пункт для збирання вторинної сировини за кошти проекту DESPRO. Кому допомогти, обрали на власний розсуд. Обійшовся він у 135 тисяч гривень.

« Поводження з відходами, з твердими побутовими відходами – це дуже серйозна тема. Вона на часі, вона на слуху і наш проект протягом тривалого часу допомагає громадам в запровадженні подібних послуг, в першу чергу через співробітництво територіальних громад», – каже експерт проекту DESPRO Вячеслав Сороковський.

Почне працювати цей пункт після травневих свят.

Також у рамках проекту комунальному підприємству Глухова подарували “щепоріз”. Зробили це в рамках співробітництва двох територіальних громад: Глухівської та Березівської. Півроку тому вони уклали договір про спільне використання Глухівського полігону для відходів.

«Для чого він потрібен? Справа в тім, що у нас у місті дуже багато є дерев, кущів, інших зелених насаджень, яким потрібно проводити санітарну очистку, вирубувати, зрізати гілки. І для того, щоб не засоряти місто, не порушувати екологію, не захоронювати, не спалювати, а переробляти і пускати їх дальше на виробництво цю всю продукцію», – каже директор Глухівського виробничо-житлово-ремонтного житлово-експлуатаційного підприємства Анатолій Яресько.

Вартість подрібнювача деревини 315 тисяч гривень. Його купили за кошти проекту. Обов`язковою умовою для цього було спільне придбання Березівською і Глухівською ОТГ  вагового комплексу для зважування сміття Глухівського полігону.

«Він необхідний для того, щоб ми розуміли, скільки реально відходів вивозиться на полігони на захоронення. Тому що на сьогоднішній час, на жаль, більшість полігонів в Україні не мають таких комплексів і на місцях не розуміють реальних обсягів. А це пов’язано і з тарифами, і з обліком тих відходів, які поступають на полігон, або не поступають на полігон», – каже експерт проекту DESPRO Дмитро Лазненко.

Вцілому, упродовж третьої фази проекту на Сумщині реалізували 14 ініціатив. Це водопостачання, водовідведення та поводження з твердими відходами. Загальна сума витрачених коштів – 19,4 мільйони гривень. З них частка DESPRO – 8,3 мільйони гривень. Більша ж частина за кошти місцевих бюджетів та додатково зібраних громадами.

04.05.2017 - 13:00 | Переглядів: 13988
Дві територіальні громади Сумщини отримали подарунки від проекту DESPRO (відео)

Відео:

Теги:

DESPRO

Область:

Сумська область

Громади:

Березівська сільська об’єднана територіальна громада Березівська територіальна громада

Джерело:

UA;СУМИ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...