Енергонезалежна громада. Історія успіху Северинівської ОТГ

У багатьох напрямках діяльності (енергоефективність та розвиток комунальної інфраструктури, залучення інвестицій та грантів, селянська кооперація, збереження культури і розвиток туризму, децентралізація) Северинівська громада, що у Жмеринському районі, є лідером, є зразковою, пілотною громадою та охоче ділиться своїм досвідом з українськими і зарубіжними партнерами. Наприкінці 2016 року  Северинівська та Чернятинська громади об’єднались, утворивши Северинівську об’єднану громаду. Але й тут вони вирізнились з-поміж інших та стали першими в області – громада отримала фінансування на створення ЦНАПу в рамках Проекту U-LEAD. Головним і успішним ресурсом цієї громади є активна позиція її мешканців та партнерська співпраця з громадським сектором. Майбутнє – за альтернативними джерелами енергії.

Щороку на опалення соціальних об’єктів Северинівська громада витрачала значні кошти. Керівництво стало думати, які б такі заходи провести, аби заощаджувати кошти та не шкодити громаді. Реалізація низки проектів з енергоощадливості розпочалася ще з 2007 року, а першим об’єктом, де вирішили застосувати новітні технології стала будівля сільської ради. Тут створили паливний двір, де встановили піролізний котел та щеподробильну машину. Сільський голова Олександр Христюк каже, що котел повністю виправдав себе та окупився за один сезон. В місцевій школі проведено ряд заходів по енергозбереженню: замінено вікна та двері на енергозберігаюча та встановлено котел, що працює на відновлюваних енергоресурсах. Санаторій «Северинівка» також обігрівається за допомогою піролізного котла. Такі котли використовують принцип тління, працюють на деревині. Та Олександр Христюк стверджує, що в таких котлах горить усе, що може горіти. Піролізний котел дає значну економію коштів порівняно з газовим котлом.

Застосування новітніх технологій завжди потребує кваліфікованих спеціалістів та фахівців, що стежитимуть за справністю роботи нового обладнання. Цю проблему вдалось вирішити завдяки створенню місцевого  комунального підприємства. Мешканці громади вчились самостійно керувати і користуватись новітнім устаткуванням. Подальшу відповідальність за належне функціонування нових енергетичних установок покладено на створене в селі комунальне підприємство «Северин».

Дитячий садок села Северинівка Дитячий садок хоча й маленький, проте дуже затишний. Зараз тут навчається понад 70 дітей, стільки ж ще планується. Тому добудовується нове приміщення, аби діти перебували в комфортних умовах. Цей заклад також не оминуло застосування енергозберігаючих технологій. Окрім котла, тут встановлено вакуумний сонячний колектор. Тепер в дитячому садку гаряча вода є 24 години на добу. Санаторій "Северинівка"  Северинівський санаторій направлений на реабілітацію  людей з проблемами опорно-рухового апарату та кісток. Головний лікар каже, що черга вже на рік наперед. Просторі кімнати, турботливий медперсонал, гарний краєвид – все покликано для того, аби перебування пацієнтів було комфортним, а оздоровлення успішним. А ще санаторій також став незалежним від газу. У санаторії  для опалення використовується піролізний котел, що працює на трісках. Це дає можливість використати зекономлені кошти на інші потреби. А ще цього року в северинівському санаторії реалізовується проект по відновленню паркової території. Загальний бюджет його складає 720 тисяч гривень. Територія парку займає понад 40 гектарів. Тепер це буде місце, де можна не тільки отримати відновлення сил, а й відновлення духу.

Северинівський ФАП (амбулаторія) Проект з використання гетеотермальної енергії землі вважають найуспішнішим і найцікавішим. Адже це чи не єдиний проект в області, де будівля обігрівається за рахунок тепла землі. Використання енергії землі дало можливість удвічі заощадити кошти порівняно з оплатою за природній газ. На облаштування використано 223 тис. грн. (30 тис.грн. з районного та 40 тис. з сільського бюджетів). Більшість робіт мешканці громади виконували самостійно: копали котлован поруч із приміщенням (його розмір 21Х22 метри, а глибина 2 метри), клали плитку в приміщенні. Перше, що кидається в очі – відсутність батарей. Вся система обігріву знаходиться в підлозі. В глибинах землі завжди плюсова температура, саме завдяки цьому вода підігрівається. Геотермальний насос акумулює енергію землі (адже навіть у люті морози на 2-х метровій глибині температура плюсова).

У Швеції, наприклад, близько півмільйона будинків обігріваються теплонасосами різних типів, а для України це все ще дороге задоволення. Але, на жаль, тепер і газ в Україні став дорогим задоволенням! Енергія вітру У селі встановлено два вітряки. З допомогою одного «качали» воду із свердловини. Лопаті іншого крутяться над будівлею спортзалу. Електрики він виробляє не багато, проте її вистачає для освітлення приміщення.  Вітрів в цих широтах не так багато, як, скажімо, на півдні чи заході держави. Але як приклад використання і такого джерела енергії він є. Северинівка на своєму прикладі показує, що можливо використовувати всі джерела енергії та бути незалежними від газу. Селянська кооперація   Як і в кожній сільській громаді, у Северинівці переважна більшість жителів, незалежно від фаху та основного виду зайнятості, має власні присадибні селянські господарства.

Прикладом самоорганізації таких індивідуальних сільгоспвиробників став розвиток кооперації в Северинівській об’єднаній територіальній громаді.  2009 року був створений сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Северин». Членами кооперативу було побудовано теплицю для вирощування овочів та зелені. Сушена й запакована у фірмову упаковку з логотипом СОК «Северин» екологічно чиста сільгосппродукція (малина, чорнослив, гриби, петрушка, фрукти для приготування узвару, трав’яні чаї) припала до смаку споживачам не лише з теренів Вінниччини. Також напрямками роботи кооперативу стали розвиток птахівництва і створення швейної майстерні.

Отримавши швацьке обладнання від МБФ «Добробут громад», кооператив «Северин» отримав змогу розширити спектр послуг для своїх членів та почав надавати послуги з пошиття і ремонту одягу місцевому населенню. Швейну майстерню розмістили в кімнаті місцевого будинку культури. Грантова діяльність Все, що пов’язано з альтернативною енергетикою, - зроблено за кошти грантів, фондів, спонсорської допомоги та силами самих мешканців.   В області вже 14 рік поспіль проводиться конкурс проектів розвитку територіальних громад. Северинівська сільська рада постійно подає свої проекти. Якщо не виграють  – працюємо над ним, враховують свої помилки, вдосконалюють та шукають інші конкурси чи фонди. В Європі будь-яке вирішення проблеми починається з написання проекту.   Варто відзначити, що тепер Северинівка стала чудовим прикладом енергоефективного населеного пункту, досвід якого необхідно переймати всім селам і містам України. З цією метою в селі створено навчально-демонстраційний центр енергоефективності, де охочих навчають впроваджувати енергоефективні програми, економити газ удома і в закладах. 

 

Область:

Вінницька область

Джерело:

«20 хвилин»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024