Великий КИЇВ?! Київ та передмістя – як досягти гармонії?

Громадам Києва і Київської області потрібно налагодити співробітництво для вирішення спільних проблем. Зокрема, основних: проблему доріг та інженерних комунікацій, питання координації громадського транспорту міста та приміських населених пунктів і відсутність узгодженого планування розвитку територій. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час круглого столу щодо розвитку Київської агломерації.

Мер зазначив, що за даними операторів мобільного зв’язку, щоденно до Києва приїздить на роботу 558 тис. людей, це – 32% населення Київської області! І це – додаткове навантаження на інженерну, транспортну та соціальну інфраструктуру. А витрати на її утримання несе столичний бюджет.

«Місто Київ і навколишні громади мають багато спільних проблем і перша – це дороги, точніше – проблема з дорогами. Від неї страждають усі – і кияни, і жителі навколишніх селищ та міст», – зазначив Віталій Кличко.

Він зауважив, що існує велика проблема з Головним каналізаційним колектором Києва, який із 2007 року знаходиться в аварійному стані.

«Ми докладаємо величезних зусиль, а міський бюджет несе непомірні витрати, аби закінчити будівництво дублюючої гілки. Ви спитаєте – а яке відношення мають навколишні міста та містечка до столичних проблем? Відповідаю – безпосереднє: «Київводоканал» приймає стічні води не лише Києва, а й приміських підприємств та міст-супутників – Вишневого, Ірпеня, Бучі, Ворзеля, Гостомеля, Вишгорода та селищ Коцюбинське, Петропавлівська Борщагівка, Щасливе, Гнідин, Чабани, Козин та Новосілки. Переконаний, нам варто об’єднати зусилля, аби вирішити цю проблему, щоб в один «прекрасний» день «Київводоканал» не відключив і Київ, і Київщину від води та каналізації», – підкреслив мер Києва.

«Києву, й не лише Києву – мешканцям Київської області потрібні нові під’їзди до столиці. Однак побудувати їх місто не може, бо це – територія області. З іншого боку, навколо Києва йде масова житлова забудова, а об’єкти соціальної інфраструктури – відсутні. Тож я вважаю, що сьогодні має початися серйозна розмова про налагодження співробітництва громад міста та області та вирішення основних проблем», – наголосив Київський міський голова.

Олександр Сергієнко, директор «Інституту міста», у свому виступі на прикладах агломерацій Франції та Польщі дав характеристику таких утворень та відмінності в їх управлінні. Окремо зупинився на питанні співробітництва між територіальними громадами Київської області та Києва.

Іван Шпилевський, директор ДП «Діпромісто» зазначив: «Київська агломерація де-факто існує. Треба її юридично оформити. При цьому співпраця між громадами в агломерації – на основі договорів».

«50% мешканців Білої Церкви (82 км від Києва) працюють у столиці. Тому тема агломерації важлива… Одна з тем співпраці у рамках майбутньої агломерації – побутові відходи. Особливо вторинна переробка, у т.ч. силами монополістів» – підкреслив народний депутат України Олександр Марченко.

Сергій Гусовський, депутат Київради, фракція Самопоміч: «Тішуся, що сьогодні маємо порівняльну таблицю до законопроекту (підготовлений Інститутом Громадянського Суспільства у рамках проекту ЄС). Можемо предметно обговорювати, зокрема правильну ідею координуючого органу – Ради агломерації. Але важливо передбачити постійні джерела фінансування, а не лише одноразову субвенцію з Держбюджету (новий п. 4 ст. 15)».

Володимир Удовіченко, депутат Київської обласної ради: «Люди з області о 5 ранку щодня в жахливих електричках їдуть на роботу в Київ, а потім повертаються в свої містечка/селища, де, часто, базова – соціальна, медична, освітня – інфраструктура також в жахливому стані. Співпраця в агломерації може дати відповідь. Тому давайте підпишемо Меморандум з обласною владою».

Багнюк Валентин Віталійович – головний лікар Броварської центральної районної лікарні: «Є інший аспект проблеми довкола столиці. У Броварському районі постійно проживає понад 32 тис киян-«дачників». Якщо вони викликають «швидку», то їх везуть у перевантажену Броварську лікарню, а не у Київську лікарню швидкої меддопомоги. До того ж остання значно ближче».

Проблем багато, але проведення круглого столу і обговорення проблем, з якими стикаються жителі приміських сіл, селищ, міст і мешканці Києва, та пошук шляхів їх подолання давно назрів і є надзвичайно актуальним.

У круглому столі взяли участь депутати Київської міської та Київської обласної ради, міські, селищні та сільські голови прилеглих до Києва районів Київщини.

13.04.2017 - 14:40 | Переглядів: 11396
Великий КИЇВ?! Київ та передмістя – як досягти гармонії?

Теги:

Інститут громадянського суспільства агломерація

Область:

Київська область

Джерело:

Інститут громадянського суспільства

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024