3D-принтер, що змінює свідомість – ноу-хау Баранівської ОТГ

Як Баранівська ОТГ розвиватиметься за допомогою двох майстерень, теплиці і 1 млн євро.


Автор: Дмитро Синяк 

У школах Баранівської ОТГ Житомирської області започатковано унікальний проект, який не має аналогів в Україні. Інститут громадянського суспільства та Баранівська міська рада зуміли отримати на розвиток громади чималий грант Європейського Союзу на реалізацію проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» – 700 тис. євро. Ці гроші мають піти на створення протягом трьох років кількох кооперативів: рибного, молочного та ягідного, на розробку плану економічного розвитку громади, а також на заходи з активізації її мешканців. Власне, над активізацією молоді Баранівської ОТГ вже працює Інститут громадянського суспільства, який взявся за реалізацію третього компоненту проекту. Цей компонент має назву «Залучення молоді» і обмежується бюджетом в 1,1 млн грн.

У школах громади експерти інституту вирішили створити так звані коворкінги: простір, який може використовуватися усіма мешканцями для роботи, дозвілля чи спілкування. Заплановано три таких коворкінги: найсучасніші швейна та деревообробна майстерні, а також теплиця.

У чому їхня відмінність від звичайних класів, адже майстерні та теплиці не є дивиною для українських шкіл? Коворкінг – не просто клас. Це елемент розвитку громади, засіб для самореалізації її мешканців, інструмент для активізації підприємництва.

За задумом, під час уроків майстернями і теплицею користуватимуться учні тих шкіл, у яких вони розташовані. Після уроків, на різноманітних гуртках – усі діти громади (понад 3 тис. осіб), частину з яких довозитимуть шкільні автобуси. А увечері, ймовірно, за певну платню – дорослі. Можливо, комусь з них стане у пригоді обладнання майстерень, і завдяки йому хтось почне робити – нехай навіть на продаж – вироби з дерева чи одяг.

А у теплиці баранівчани зможуть вирощувати нетипові для громади, але перспективні культури: лохину, енергетичну вербу, пшеницю-спельту тощо. Компанія «Галекс-Агро», яка теж бере участь у реалізації проекту, на базі нової ферми, що будується в с. Рогачеві, планує проводити навчання для майбутніх спеціалістів в галузі органічного виробництва.

Ось, що таке справжній проект розвитку!

Високоякісне обладнання загальною вартістю близько 700 тис. грн вже закупили, а вчителі праці пройшли курс з його використання. З вересня цього року деревообробна та швейна майстерні у Баранівці, а також теплиця, яку планують розмістити у селищі Полянка, стануть базою для апробації спільно з Міністерством освіти і науки України нового підходу до шкільної програми трудового навчання.

Цілковитою несподіванкою для мешканців громади стала поява у Баранівському міжшкільному ресурсному центрі, що об’єднав два коворкінги, 3D-принтера.

- Цей принтер придбали на перспективу, і я переконаний, що у майбутньому він стимулюватиме жителів громади цікавитися сучасними методами виробництва, – розповів порталу «Децентралізація» координатор третього компоненту проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» Іван Савицький. – Мені б хотілося, щоб люди шукали шлях до власного розвитку, цікавилися новими технологіями, і цей принтер є певним поштовхом до цього. Сама його поява була чимось революційним і, думаю, вже трошки змінила свідомість багатьох жителів громади.

За словами Івана Савицького, найбільшою проблемою Баранівської громади є зневіра. Маючи чималі ресурси, люди опускають руки, кажучи: «У нас нічого не вийде».

- Вся проблема у тому, що люди не бачать позитивних прикладів, – переконаний Іван Савицький. – Ми хочемо показати їм такі приклади. Також ми плануємо за допомогою цього новітнього обладнання об’єднати активну молодь, яку можна виховувати, розвивати і за кілька років вона сама стане двигуном розвитку громади. Отже це обладнання є лише інструментом для зміни освітнього підходу й перезавантаження свідомості. Головне – заразити активністю і духом підприємництва, розворушити пасивність, викликану зневірою.

Іван Савицький також веде у Баранівці курс молодіжного підприємництва «Підприємцем бути легко», який зібрав дітей віком від 12 до 17 років.

 

 

- Влітку ми створювали з дітьми власні віртуальні підприємства, підраховували рентабельність, обсяг податкового навантаження тощо, – розповідає пан Іван. – Я не втомлювався повторювати, що підприємець – це насамперед активна людина. Людина, яка хоче отримати більше, ніж дає їй життя.

Наприкінці курсу кожен учасник повинен мати власний цілком реальний і детально прорахований бізнес-проект. Згодом молодим баранівським підприємцям допомагатиме молодіжний бізнес-інкубатор, у якому завжди порадять, як можна отримати кошти, куди подати заявку на фінансування, де можна отримати відповідну освіту тощо.

Теги:

розвиток бізнесу Інститут громадянського суспільства освіта

Область:

Житомирська область

Громади:

Баранівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

02 жовтня 2024

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як у Носівській громаді облаштували сучасне шкільне укриття

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2022 році ворог розташовувався навколо Носівської громади, що на...

18 вересня 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 вересня 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...

13 вересня 2024

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують зусилля заради професійного розвитку освітян

Радивилівська і Бродівська громади об’єднують...

Радивилів, що на Рівненщині, та Броди, що на Львівщині, належать до різних областей і свого часу між ними навіть...