Шепетівчани переймали норвежський досвід з децентралізації

Представники тергромади переймалися підвищенням ефективності діяльності в сферах економіки та фінансів.

Як впровадити норвезький досвід з децентралізації в Україні - обговорювали на початковій конфереції робочих груп з підвищення ефективності діяльності в сферах економіки та фінансів за участі шепетівчан.

В рамках проекту "Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні", що реалізує Норвезька асоціація місцевих і регіональних влад та Норвезький інститут міських і регіональних досліджень за фінансової підтримки МЗС Норвегії, відбулася зустріч, до якої долучилися Шепетівський міський голова Михайло Полодюк та начальник управління економічного розвитку Олександр Гринь.

У конференції взяли участь понад 130 представників органів місцевого самоврядування з 44 українскьких громад.

"Співраця з нашими колегами з Норвегії є досить успішною. Ми одночасно почали реформу місцевого самоврядування. У Норвегії поки що триває процес добровільного об'єднання територіальних громад. Основна мета не зекономити, а створити такі структури, які б могли економічно подбати про розвиток держави. Є спільне, що об'єднує - це проведення децентралізаційної реформи. У Новегії є цікаве ноу-хау - формування мережі ефективності. У нас буде сформовано чотири групи ефективності", - зазначив Мирослав Пітцик. Він подякував норвезьким колегам, які не тільки поділилися філософією, методологією проекту, але й надали фінансову підтримку. "Завдяки цьому ми зможемо адаптувати норвезький досвід в українських містах", - підкреслив виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик.

"Норвегія підтримала український вибір. Революція Гідності - початковий пункт налагодження глибокої та інтенсивної співпраці наших країн", - зазначив ПосолНорвегії в Україні Уле Т. Хорпестад.

Він запевнив, що Норвегія продовжуватиме підтримку України у проведенні реформ. Зокрема, за такими напрямами - верховенство права, ефективне використання енергії, економічні реформи, гуманітарна допомога, особливо на сході України.

"Проект "Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні" ми підтримуємо протягом двох років. Процес децентралізації є важливим в Україні. Мета цього проекту - підтримка громад на місцях задля покращення інфраструктури, ефективності фінансування громад, у тому числі тих, які розташовані у сільській місцевості", - наголосив Уле Т. Хорпестад.

Він висловив позитивне враження від співпраці Асоціації міст України з Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад та Норвезьким інститутом міських і регіональних досліджень.

Наприкінці міський голова Михайло Полодюк підписав Меморандум про готовність долучитися до роботи в групі підвищення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування.

Область:

Хмельницька область

Джерело:

«Депо»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...