На Херсонщині активно запроваджується нова Концепція медичної реформи

В обласній державній адміністрації провели засідання регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування Херсонського РВ АМУ в рамках проекту ПУЛЬС: «Медична реформа: реальність та перспективи законодавчого забезпечення».

Відкрила засідання перший заступник голови обласної державної адміністрації Валентина Січова, яка зазначила перед початком роботи:

«Сьогодні обласна влада прагне затвердження Програми формування людського капіталу в Херсонській області й важливо в ході її реалізації дбати не тільки про розвиток галузі освіти, адже так не вдасться сформувати український потенціал, а й здійснювати заходи у сфері охорони здоров’я та соціального захисту населення».

Вона також звернула увагу, що впродовж року ведеться активна діяльність окремою робочої групи при ОДА, яка опікується питаннями реформування медичної системи. До її складу входить велика кількість кваліфікованих лікарів, які прекрасно бачать реальні потреби мешканців Херсонщини й власними рішенням ініціюють їх розгляд та вирішення на вищому рівні влади.

Саме з огляду на це, в ході засідання, обговорили Концепцію медичної реформи й електронної медицини.

«Запроваджені сьогодні електронні медичні картки є повною біографією стану здоров’я людини, якою можна скористатися не тільки на всій території держави, а й за її межами», - додала Валентина Січова.

Радник заступника голови комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров`я Костянтин Надутий більш детально розповів про реформування системи охорони здоров`я у правовому розрізі й всі пропозиції законопроектів, які подаються на розгляд Уряду.

«Важливо розвивати медицину в умовах децентралізації з урахуванням, в першу чергу, забезпечення потреб населення, а не функціонування самої громади як територіальної одиниці держави. Система – це коли в будь-якому місці людина може отримати медичні послуги на однаковому рівні», - зауважив Костянтин Надутий.

Він звернув увагу саме на врахування реформи децентралізації влади на місця й надання повноважень щодо використання коштів самими громадами через те, що сьогодні галузь охорони здоров’я України отримує лише 3% від загального ВВП держави. Але при цьому потрібно зберегти державну гарантію на лікування кожного громадянина.

Тут директор Департаменту охорони здоров`я обласної державної адміністрації Віктор Короленко підкреслив про важливість розвитку електронної медицини й вагомості у збільшенні кваліфікованих лікарів саме сімейної медицини, адже від їх роботи за статистичними даними напряму залежить рівень смертності населення країни.

Окрім цього, Віктор Короленко більш детально презентував механізми роботи й новації в системі електронної медицини, пояснив присутнім принципи її функціонування й зазначив:

«Першим чинником успіху на первинному етапі удосконалення моделі охорони здоров`я є транспортна система й розбудова доріг, а це, в свою чергу, залежить від діяльності самих об`єднаних територіальних громад і їх розвитку. Потрібно створювати зацікавленість як зі сторони людини, так зі сторони медичного працівника, який також є членом громади».

По завершенню засідання присутні відвідають амбулаторію сімейної медицини та диспетчерського пункту Херсонського обласного територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф для того, щоб на власні очі переконатися у якості їх роботи за новою моделлю охорони здоров`я, яка вже дає позитивні результати за власними показниками успіху.

Область:

Херсонська область

Джерело:

Сайт Херсонської ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...