Козацьке – платформа для майбутньої громади. Аргументи

Селищна рада Козацького, яка в 2015 році стала кращою в Херсонській області, має невдовзі стати фундаментом для об’єднаної територіальної громади, яку збираються створити у Бериславському районі. Про те, на якій платформі зростатиме громада, голова селищної ради Андрія Андрійовича Чирко розповів на нараді в Бериславській РДА по питанню децентралізації.

Зараз у Козацькому мешкає 4350 осіб. У селищі працює дитячий садочок, школа, бібліотека, лікарська амбулаторія, будинок культури, спортивна школа.

-Головую я з 2006 року, - розповів Андрій Андрійович Чирко. – За цей час ми з громадою покроково, потроху все відновлювали і реконструювали. У нас є і меморіальний комплекс, і навіть власний музей. У будинку культури замінено крівлю вартістю в один мільйон гривень, відремонтували глядацьку залу. Наприкінці минулого року зробили в клубі приміщення під філіал музичної школи. Тому життя у селищі не стоїть на місці – ми рухаємося вперед.

У Козацькому добре розуміють, що постійно чекати на допомогу від держави не варто. Треба братися до справи і самим. Тому власні надходження до місцевого бюджету тут досить вагомі – 4 млн гривень з 6-ти загальних.

-Коли в районі тільки мріяли про те, що земля даватиме надходження до бюджету – ми вже це робили, - зазначає Андрій Андрійович. – На сьогоднішній день угіддя, що належать сільській раді не «гуляють», вони приносять реальну користь громаді. Земельний податок зараз – це близько 300 тисяч гривень до бюджету селищної ради, а для нас це вагомі кошти.

Громада Козацького впевнено крокує в ногу з часом – ще в 2015 році селищна рада виступила з ініціативою створити об’єднану територіальну громаду. Зараз ця реформа вступає в активну фазу – а у Козацькому вже є реальний план дій.

-Ми стоїмо на тому, що об’єднуватися треба, - впевнений Андрій Андрійович Чирко. – Однак, на самому початку нам почали нав’язувати досить велику територію. І я до сьогодні відстоюю думку, що громада від Веселого до Кірово – це неправильний крок. Це 65 кілометрів, селяни до такого просто не готові! І ще тоді Кабінет Міністрів України не погодив цю пропозицію, адже вона просто не відповідає законодавчим вимогам. Об’єднуватися в ОТГ треба всьому району, щоб жодна сільська чи селищна рада не лишилася білою вороною.

Сьогодні у Козацькій селищній раді підтримують реформу децентралізації. На думку громади, місцева ОТГ має охопити Веселе, Козацьке, Кам’янку, Бургунку та Ольгівку. У Козацькому з нетерпінням чекають на рішення цих сільських рад, адже від цього залежить майбутнє селян.

Область:

Херсонська область

Джерело:

«Херсонщина за день»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...