Великоновосілківський район: Децентралізація набирає обертів

Варіанти створення громад у Великоновосілківському районі, внесення змін до перспективного плану, резерви соціально-економічного розвитку територій району, реалізація інфраструктурних проектів та залучення інвестицій, – ці та інші питання були обговорені під час виїзної наради, проведеної  управлінням із впровадження реформ та децентралізації Донецької облдержадміністрації та керівництвом Великоновосілківської райдержадміністрації.

Нарада відбулася за участі  сільських та селищних голів району, активістів громадських організацій та ініціативних груп із об’єднання громад.

За перспективним планом формування громад, затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 р., на території району планується створити три громади – Великоновосілківську, Костянтинопільську та Комарську. Утім мешканці Великоновосілківської об’єднаної громади, які знаходяться на великій відстані до адміністративного центру, звернулись із проханням внести зміни до перспективного плану формування громад. Це стосується таких населених пунктів, як Красна Поляна, Євгенівка, Новопетриківка, Малий Мерчик, Ялинське, Новомайорське. Тому ініціативна група села Старомлинівка надала свої  пропозиції щодо створення Старомлинівської сільської об’єднаної громади з населеними пунктами, які, відповідно до Методики формування громад, розташовані на близькій відстані до адміністративного центру, мають інфраструктурні зв’язки й відповідну економічну складову розвитку. За пропозицією активістів планується створити сільську об’єднану громаду з чисельністю 11934 осіб та Старомлинівською, Октябрською, Євгенівською, Новопетриківською та Краснополянською сільськими радами. Таким чином, після проведення громадських обговорень можливе розділення Великоновосілківської громади на дві – Великоновосілківську та Старомлинівську об’єднані громади.

У Костянтинопільської громади також виникли питання щодо входження до її складу двох рад Покровського району – Срібненської та Новоєлизаветівської, які дали згоду на приєднання до складу Новотроїцької сільської об’єднаної громади. Тому було запропоновано переглянути формат об’єднань Костянтинопільської громади та запропонувати нові варіанти децентралізації.

За результатами проведеної зустрічі було прийнято рішення проаналізувати та обґрунтувати всі пропозиції й провести повторну зустріч для прийняття остаточних рішень. В основу прийняття рішень будуть покладені ті переваги, які  громада має отримувати в результаті  об’єднання, а саме: отримання додаткових фінансових та майнових ресурсів (зокрема в громаді залишатиметься 60% податку на доходи фізичних осіб), отримання освітніх та медичних субвенцій від держави, право контролювати цільове призначення земель громади тощо.

Область:

Донецька область

Громади:

Великоновосілківська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Вісті Донбасу»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...