Ключі від серця громади

Як прямі відносини з держбюджетом змінюють поліську глибинку

«Зумій своїм життям до себе дорівнятись», — на мультимедійному екрані Перебродівської сільської школи читаю слова Мавки: діти вивчають «Лісову пісню». Тут, у далекій поліській глибинці, під самісіньким білоруським кордоном, частенько зустрінеш і Мавку, й Перелесника, і Того, що греблю рве.

Ще донедавна забутий край модернізується просто-таки на очах: далеко не кожна міська школа має такі технології, як тут. І не в кожному місті побачите таку, як у цій громаді, нову спортивну залу, не скрізь так оперативно отримаєте будь-яку послугу — часто навіть не виходячи із власної хати. Не вірите? Тоді вирушайте разом із нами в подорож до Миляцької об’єднаної громади — піонера в децентралізації не лише на Рівненщині, а й в Україні.

Голова цієї унікальної громади — Федір Хлебович, якого особисто знаю незабаром три десятиліття. А він не змінюється: ініціативний, діловий, на льоту хапає новинки. Тож не дивно, що саме він став головним децентралізатором у рідному краї, швидко розкусивши урядовий пряник: виграють ті, хто буде першим. Він знав, як складно буде йти цим шляхом, адже далеко не все на ньому було прописано законодавчо.

Про все це відверто говорив землякам. Ті вагалися: навіщо нам, мовляв, поперед батька в пекло?

Невтомний Хлебович

Найбільше люди боялися, що їм доведеться щоразу їхати в Милячі по довідки, які досі отримували в сільрадах. Учителі тільки й говорили про скорочення. «Довідки отримуватимете, не виходячи з хати, скорочень не буде. Які скорочення педагогів з такою, як у нас, мабуть, найвищою в Європі, народжуваністю?» — вдарив по сумнівах залізним аргументом Хлебович.

До слова, 12—15 дітей у сім’ї для цього поліського закутка зовсім  не дивина. Але вершать тут найвищу, як на мене, державну політику: плекають генофонд.

Упевнено перемігши на виборах голови 25 жовтня 2015 року, Хлебович слова дотримав. Бо саме в цій громаді з’явився перший в Україні сільський центр надання адміністративних послуг: 1,2 мільйона гривень, які коштувало переобладнання під нього приміщення колишньої сільської ради, залучили через ЄС — ПРООН. Тут кожному видадуть  потрібну довідку. І нікуди їхати не треба — достатньо замовити у старости, який має комп’ютеризоване робоче місце і печатку. Це перша об’єднана громада, яка на початку 2016-го провела вибори старост, тож Хлебович має надійних помічників у кожному її куточку. Це шановані люди, слово яких тверде й авторитетне. До речі, відеоконференції зі старостами звідси, із ЦНАПу, — вже звичне явище: немає потреби витрачати пальне і дорогоцінний час.

Тепер на порядку денному — електронне врядування, яке втілюють через програму «Розумне місто». Усім жителям, які мають інтернет (а таких тут понад 70%) доступна інформація про те, що і за скільки купують для громади, яка заробітна плата в голови та його заступників. Тендери, зрозуміло, проходять через систему ProZorro. Одне слово, громада цілодобово онлайн контролює владу. Ще мить — і вона зможе так само, в режимі реального часу, дивитися сесії: ну чим, скажіть, не Європа?

— До речі, вони в нас такі, що Верховна Рада інколи вихідна, — каже Хлебович. — Триває здорова конкуренція за розподіл коштів для розвитку: кожен депутат, природно, хоче залучити якнайбільше на своє село, тож і шукає відповідних аргументів.

Торік Миляцька ОТГ, яка з початку 2016-го вийшла на прямі відносини з держбюджетом, мала 24,5 мільйона гривень доходів. З них майже 16 мільйонів — освітня субвенція, 3,8 — медична, 2,6 мільйона — базова дотація, 2,2 — власні надходження. Додайте до цього субвенцію на розвиток інфраструктури держфонду регіонального розвитку обсягом 9,5 мільйона і перерозподілену за рішенням уряду дотацію, яку не використали Донеччина і Луганщина. І знайдіть відповідь на запитання: вигідно об’єднуватися у велику громаду, чи ні? До слова, перерозподілену субвенцію отримали торік у грудні, але встигли використати до нового року: закупили сучасні твердопаливні котли в кожну із шести шкіл громади. Відпрацювавши опалювальний сезон, уже відчули економію (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Рівненська область

Джерело:

Урядовий кур’єр

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...