Полтавська битва за децентралізацію. У духовній столиці відкриють «Центр розвитку місцевого самоврядування»

Про відкриття у Полтаві «Центру розвитку місцевого самоврядування», децентралізацію та діяльність у напрямку розвитку ефективної роботи у громадах розповіла директор його відокремленого підрозділу Ірина Балибіна.

Реформа децентралізації та об’єднання територіальних громад невпинно крокує Україною. Тепер задача цієї реформи не тільки об’єднувати громади, а й навчати їх ефективному використанню ресурсів та наданню адміністративних послуг.

Ірина Балибіна повідомила, що Полтавщина має 20 об’єднаних територіальних громад, і саме тому є лідером серед областей в розвитку реформи децентралізації.

Тепер головне питання, над яким працюють громади – як налагодити процес надання ефективних послуг на своїй території. І ми їм у цьому будемо допомагати – зазначила пані Ірина.

Саме з цією метою 6 квітня у Полтаві відкриють Центр розвитку місцевого самоврядування.

Це буде трансформований офіс реформ. У нас змінюється напрям роботи. Тепер працювати вже з об’єднаними громадами, а раніше ми тільки допомагали їм об’єднуватися, – розповіла Ірина Балибіна.

У Центрі розвитку місцевого самоврядування працюватимуть експерти з питань децентралізації, проектного менеджменту.

Стратегічними пріоритетами роботи Центру стануть:

Посилення спроможності установ у сфері проектного менеджменту

Створення механізмів вертикальної і горизонтальної координації влади і громади

Покращення діалогу з населенням в напрямку реформ децентралізації

У 1709 році ми програли Полтавську битву. Це відкинуло Полтавщину на шляху економічного та політичного розвитку. Тепер же ми маємо шанс робити реформи, розвиватися. Наша задача – не програти полтавську битву за децентралізацію. Адже це саме та реформа, яка дасть політичну та економічну стабільність і нашій області, й Україні загалом, – сказала Ірина Балибіна.

Підтримку діяльності «Центру розвитку місцевого самоврядування» надаватиме U-LEAD –  програма для України з розширенням прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку.

Програма включатиме два основних компонента:

Компонент 1 – програма буде спрямована на підвищення рівня інституційного розвитку органів влади на всіх рівнях для ефективної реалізації децентралізації та регіональної політики.

Компонент 2 – на створення Центрів надання адміністративних послуг та забезпечення активної участі громадян у місцевому розвитку. Пріоритет буде надаватись добровільно об’єднаним громадам.

Програму із загальним обсягом фінансування у 97 млн євро розраховано на чотири роки. Її основні напрямки – зміцнення кадрового потенціалу місцевого самоврядування та системна підтримка Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

У першому напрямку плануємо освітні програми для місцевої влади, підтримку професійної освіти посадовців виконавчих органів, їхнє навчання проектному менеджменту. У другому – передбачаємо комплексні відновлювальні роботи у ЦНАП на території ОТГ по всій Україні, надання обладнання для понад 600 з них, навчання місцевого персоналу новим методикам роботи.

Програма ЄС для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його державами-членами (Німеччина, Швеція, Польща, Данія) і реалізується Німецьким товариством міжнародної співпраці (GIZ) ГмбХ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH) та Шведським агентством з питань міжнародного співробітництва і розвитку (SIDA).

Область:

Полтавська область

Джерело:

«Трибуна»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...