У Рівному обговорювали проблемні моменти територіальної реформи в Україні

Децентралізація продовжується, законодавці шукають рішення. Так, у Рівному відбулося чергове засідання регіональної платформи, під час якої обговорилися проблемні моменти у законодавчому полі в процесі впровадження територіальної реформи в Україні. Шукати шляхи їх усунення запросили і голів уже існуючих об’єднаних територіальних громад в області.

Включилися у децентралізаційний марафон. Три сільські ради Демидівського району об’єдналися в одну територіальну громаду - Боремельську. Саме з 11 грудня ця ОТГ отримала юридичний статус і почала функціонувати самостійно. Її голова Віктор Корінь розповідає, нині чекають на фінансування. Мова йде про 2, 5 мільйони гривень із державного бюджету, які планують витратити на розвиток інфраструктури, зокрема, садочки, школи, амбулаторії.

Віктор Корінь, голова Боремельської об’єднаної територіальної громади:

- Є надія велика в подальшій субвенції на дороги. Це дасть поштовх розвитку громади. Так, як наша громада розміщена на Хрінницькому водосховищі, основна частина, більше 400 га, - це Боремельська ОТГ і є великий розвиток. Розвиток зеленого туризму, є історичні місця, Боремельська сільська рада мала Магдебурське право, пам’ятки архітектури. Є перспективи розвитку, але дороги гальмують цей розвиток.

Загалом, на Рівненщині вже зареєстровано 18 об’єднаних територіальних громад. В Україні наша область займає сьоме місце із 24-ох. За словами директора Центру розвитку самоврядування у Рівненській області Руслана Сивого, це доволі непоганий результат. Втім, додає, від добровільності варто вже переходити до примусовості. Оскільки, територіальна реформа у країні проводиться вже третій рік, а це забагато. У сусідній Польщі цей процес пройшов значно швидше.

Руслан Сивий, директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Рівненській області

- Зараз необхідно було би сказати, що до липня місяця внести пропозиції всім ОТГ, подумати ще раз, тому що є нові керівники, новий депутатський корпус, щоби у липні місяці прийняти кінцеве рішення, внести зміни у перспективний план, на жовтень місяць іти на вибори і 1 січня 2018-го року працювати із бюджетом напряму, в тому числі, і у фінансовому питаннях. Це моя особиста позиція.

Втім, здебільшого, таку, так би мовити, децентралізаційну пасивність експерти пов’язують не з проблемами на місцях, а, зокрема, зі столичними законотворцями. Оскільки, багато положень викликають протиріччя. Хоча, додають, ця ситуація потроху змінюється у кращу сторону. Зокрема, старости отримали більше повноважень, їх можна не лише обрати, а й у разі недієздатності - відсторонити. Окрім того, міста можуть не об’єднуватися із навколишніми селами, а утворювати окрему ОТГ.

Василь Курилас, консультант з правових питань Офісу реформ Рівненського регіонального відділення АМУ:

- Багато хто чекає законопроекту 55/20, який дозволить, нарешті, об’єднуватися за спрощеною процедурою саме тих громад, які складаються з громад декількох районів. Це спростить механізм і дозволить, принаймні, привносити зміни в межі районів за спрощеною системою.

Загалом, в області планується утворити 61 об’єднану територіальну громаду. Руслан Сивий сподівається, що до кінця року більше тридцяти з них таки будуть функціонувати.

Область:

Рівненська область

Джерело:

«Сфера ТВ»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...