Деснянська ОТГ хоче фінансово співпрацювати з іншими об’єднаними громадами

Майже 12 мільйонів гривень Деснянська об’єднана територіальна громада за 2016 рік витратила на тотальне відновлення занедбаних об’єктів інфраструктури. Утворившись у 2015 році, серед усіх ОТГ Деснянська отримала найбільше «підйомних». Тут уже стоять відремонтовані школи, будинки культури, частково відновлені дороги та вуличне освітлення, а село громади Отрохи навіть вдалося газифікувати. «Почали ремонти робити, облагороджувати село. Такого до цього не було? Не було», — житель села Короп’є Олег Дикух. «У цієї громади є певні особливості, а саме те, що найбільша кількість населення зосереджена в центрі громади, що є військовим містечком, все майно належить Міноборони і складно робити капіталовкладення в центр громади, а тому громада зосередилася на сільських територіях», — директор Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик.

У десяти населених пунктах Деснянської ОТГ проживають 9 тисяч населення. Громаду очолив Юрій Осташевський. У селищній раді створені земельний, освітній і культурний відділи, сектор молоді та захисту дітей, на етапі створення – комунальне господарство і медичний центр. Відкриття лікувального закладу в Деснянській ОТГ вважають мало не найбільшою перемогою. «Створили центр, до складу якого входять 3 амбулаторії і 5 ФАПів хочеться створенням центру забезпечити якісну медичну допомогу. Доступність», — головний лікар Деснянського центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Кузьми. Медичний центр громади вже скоро офіційно запрацює, щойно дочекається ліцензії. Нині тут підбирають і професійні кадри – Деснянському медичному центру первинної медико-санітарної допомоги не вистачає педіатрів, терапевтів, стоматолога, гінеколога. У перспективі – ще й лікаря для УЗД-кабінету, офтальмолога і ЛОРа.

Цього року в Деснянській ОТГ мають збудувати ще один центр, необхідний громаді, – пожежний. «Пожежне АТП будуємо. Я бачу, який усе зрештою повинно мати вигляд, що мені треба зробити, а вже потім ми думатимемо про брендування територій, залучення інвестицій, подумаємо, що нам краще тут можна буде організовувати», — голова Деснянської ОТГ Юрій Осташевський. Залучення інвестицій і співпраця з міжнародними громадськими організаціями – у Деснянській громаді в перспективі вчитимуться писати грантові проекти та залучати кошти міжнародних донорів, адже розуміють, що вже найближчим часом держава перестане давати так звані підйомні.

За словами керівника громади Юрія Осташевського, йому хотілося б фінансово співпрацювати з іншими ОТГ, наприклад, спільно фінансувати якісь установи чи проекти. Утім, держава наразі не передбачила такого механізму співпраці.

Область:

Чернігівська область

Громади:

Деснянська селищна об’єднана територіальна громада Деснянська територіальна громада

Джерело:

«Cheline»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...