Богодарівка першою у Чорнухинському районі зважилась на об’єднання

Богодарівка першою у Чорнухинському районі зважилась на об’єднання.

На зібранні у с.Богодарівка Чорнухинського району обговорили актуальне нині питання — добровільне об’єднання територіальних громад. Напередодні Богодарівська сільська рада отримала два звернення з пропозицією приєднатися до Безсалівської територіальної громади Лохвицького району або до Гільцівської територіальної громади Чорнухинського району. Вирішити долю сільської ради зібралось близько ста жителів сіл Богодарівка та Осняг.

Присутні переважною більшістю підтримали приєднання до Безсалівської територіальної громади. Богодарівчанам після об’єднання з майбутньою Безсалівською ОТГ обіцяють поліпшити медичне обслуговування і транспортне сполучення. Місцеві жителі й зараз лікуються у Лохвиці та щонеділі завдяки організованим нерегулярним пасажирським перевезенням мають змогу їздити туди за покупками. – Жителі Богодарівки бачать більше перспектив при об’єднанні з Безсалами, – пояснив голова Богодарівської сільради Володимир Пономаренко. — Місцеві діти зараз навчаються і в Гільцях, і в Безсалах – це вибір батьків. Підвіз школярів є в обох напрямках. Відстань до цих сіл із Богодарівки приблизно однакова. Але дорога до Лохвиці таки краща.

Голова Гільцівської сільради Юрій Козленко відзначив небайдужість, активність учасників зібрання і бажання якнайшвидше вирішити наболілі проблеми. Відчувалася прихильність богодарівчан до Безсалівської сільради, що і довело голосування руками. Але попереду ще довга процедура об’єднання. – Я запропонував не поспішати з об’єднанням, тому що сьогодні ще «сире», недосконале законодавство. А Богодарівська сільрада нині на своєму рахунку має 848 тис. грн. вільних лишків, які можна направити на вирішення проблем громади, – додав Юрій Козленко. – Гільчани вважають, що основою об’єднання громад повинні бути не пенсійний відділ і відділ культури, а виробництво. У Гільцях успішно діє с/г товариство «Перемога» – це і робочі місця, і зарплата, і певні здобутки в соціальній сфері. Тому ми запрошуємо Богодарівку, Білоусівку, Хейлівщину об’єднуватися з Гільцями в одну громаду на правах рівних партнерів, справедливого розподілу коштів між селами для вирішення актуальних питань. Якщо Богодарівка «піде» до Безсал, то ми або об’єднаємось із Чорнухами, або залишимось самі.

Ініціатори об’єднання в один голос говорять про невідпрацьованість законодавчих механізмів. Адже Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» вказує на те, що об’єднана територіальна громада має бути розташована в межах однієї області. Та разом з тим уже були випадки, коли ЦВК заборонила проводити вибори в громадах, які хочуть об’єднатися й розташовані хоч і в одній області, але в різних районах. Та нині у Верховній Раді є проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів. – Нам зараз вистачає роботи в напрямі об’єднання і без цих законодавчих змін. Ми поки що на стадії обговорень, зібрань та громадських слухань, – пояснив голова Безсалівської сільради Олександр Дігтяр. – Хочеться зберегти села, соціальну інфраструктуру, населення врешті-решт. Саме таким ми бачимо наше майбутнє об’єднання.

Область:

Полтавська область

Джерело:

«Події та коментарі»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...