"Річний бюджет громад коливається від 11 до 15 млн. євро" — Делагація Чернівецької ОТГ вчилася децентралізації у Німеччини

«Підтримка реформи децентралізації в Україні» Делегація голів ОТГ Чернівецької та Полтавської області здійснила навчальну поїздку в район Тутлінген Федеральної землі Німеччини - Баден-Вюртемберг у рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні», про це на свой сторінці у Facebook повідомив Григорій Ванзуряк, голова Глибоцької ОТГ. Г.

Ванзуряк виділив 5 основних факторів в муніципальному управлінні. "Район Тутлінгейна має 135 тис. населення і в ньому функціонують 35 громад. Чимало із них менші за 5 тис. Дана земля до 40-х років була бідною, а після проведення реформи є 2-гою за об’ємом зібраних податків. Річний бюджет громад коливається від 11 до 15 млн. євро.", розповідає голова ОТГ.

Основний податок громад – податок з бізнесу, тобто малий і середній бізнес є вирішальним фактором муніципального розвитку.

Відзначив Григорій Ванзуряк також й чіткий розподіл обов’язків між районними, федеральними і муніципальними структурами.

 "Окружне районне управління здійснює управління лише в сферах соцзахисту, надзвичайних ситуацій, розвитку транспорту, освіти (лише ліцеї і гімназії та профтехосвіта) екології і землевпорядкування, геодезії і кадастру, загальних засад економічного розвитку. Керівника такого рівня обирає місцева рада з числа осіб, які подають кандидатури на конкурс і з обов’язковими фаховими здібностями і стажем попередньої роботи, а першого заступника (відповідає за економічний розвиток) призначають міністерство федеральної землі із погодженням з головою.", продовжує посадовець.

Окрім того, у Німеччині, освіта й медицина делегована місцевим громадам. На 135-ти тисячний район є 2 районні лікарні. Оснащенні за світовими технічними стандартами. Медицина фінансується за рахунок страхових внесків громадян. Паралельно діє багато приватних клінік. "Місто Тутлінгейн є світовим центром виробництва медичної техніки. Тут працюють більше 400 виробників медичного обладнання, — йдеться у публікації Ванузряка. — Громади, для вирішення певних проблем, об’єднуються, формують власні комунальні підприємства, фінансують реалізацію проектів. Очисні споруди, сміттєзвалища, туризм, технопарки тощо є спільними проектами громад."

 "Окремо враження справила система профтехосвіти, яка фінансується державою та бізнесом. Навчання триває дещо більше 3-х років, 3 тижні із 4-х в місяць вихованці працюють на підприємствах які платять їм зарплатню (400-600 євро), а після вдалого захисту зазвичай працевлаштовуються на тому ж таки підприємстві. Таким чином формується здорова підготовка кадрів для виробництва." За профтехосвіту відповідає районний рівень. Безробіття складає 2,8%. В районі не вистачає працівників, тому запрошують до праці людей з інших районів. Основні роботодавці – малий і середній бізнес.

Область:

Чернівецька область

Джерело:

«АСС»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...