Представники ЄС у Тернополі обговорили розвиток об’єднаних громад

«Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» – це проект Європейського Союзу та  Програми розвитку ООН в Україні, який покликаний сприяти соціально-економічному розвитку на місцевому рівні.

ХЕНДРІК ван ЗІЛ, менеджер проектів в рамках програм ЄС/ПРООН «МРГ»:

«Єдине, що я можу зазначити – ми співфінансуємо 24 області, але якщо в 12 областях, ми переважно зосереджуємося на міському розвитку, тобто, розвиток міст середніх і великих масштабів, то в інших 12-ти областях, до яких, власне, і належить Тернопільська область – ми зосереджуємося на сільському розвитку. Можливо, ви сьогодні чули про сільські кооперативи, які ми створюємо».

Оскільки проект в Україні працює в рамках співфінансування, то до прикладу, у 2015-му з обласного бюджету на його потреби виділили  майже 225 тисяч гривень.

ВІКТОР ОВЧАРУК, голова Тернопільської обласної ради:

«Люди побачили, що сьогодні, дійсно, за рахунок децентралізації фінансової є можливість сконцентрувати ресурс, створити податкову базу, збільшити її і спрямовувати кошти спільно, обговорюючи в громаді, на ті проекти, які сьогодні вкрай потрібні для розвитку громади. Наше завдання буде стояти  в подальшому, створити робочі місця для того, щоби люди повернулися в село».

ГАЛИНА ВОЛЯНИК, директор департаменту економічного розвитку ТОДА:

«Зараз реалізовано, станом на даний момент, майже 170 проектів. Це різне: це садочки, школи, енергозбереження, як ми бачили нещодавно ЦНАП прекрасний, який відкрили. В цілому залучено 35 мільйонів гривень і більше 20 мільйонів – це якраз кошти проекту. Надалі це закінчується, добігає до кінця 3 фаза. І ми очікуємо, що проект, ми вже навіть озвучили наші перспективи і наші бажання включитися до допомоги у наступному періоді і буде нашим помічником і при децентралізації нас не покине».

Учасники конференції кажуть, іноді втілювати заплановані проекти не так просто. Проте часто, це є лише додатковим стимулом на шляху до цілей.

МАРКУС БРАНД, радник з питань демократичного врядування в офісі ПРООН в м. Київ:

«Власне, ПРООН фінансує такі проекти в різних країнах і надає їм підтримку. І ми повністю усвідомлюємо те, що в Україні є ще додатковий чинник, який ускладнює ситуацію – це, власне, ситуація на Сході. І саме тому, я думаю, міжнародні донори і, зокрема, ПРООН, настільки зацікавлені в наданні підтримки України».

В рамках децентралізації Тернопільщина є передовиком. А тому подібні проекти розвитку на місцях стають ще актуальнішими.

ОЛЕНА СИМОНЕНКО, радник Адміністрації Президента України, координатор реформи децентралізації НРР:

«Дуже важливим є те, що ми, з центрального рівня надали інструменти сюди, на місцевий рівень. Щоб люди розуміли, яким чином влаштовувати охорону здоров’я, яким чином влаштовувати школи. Тому що зараз Міністерства трохи ховаються. Якщо так можна казати, я перепрошую, що я з центрального рівня про це кажу. Але сьогодні ми розуміємо, що не може бути шкіл, в яких навчаються 10 учнів».

Олена Симоненко звернула увагу на ще ряд недоліків в українських реформах.

ОЛЕНА СИМОНЕНКО, радник Адміністрації Президента України, координатор реформи децентралізації НРР:

«Зараз Міністерство охорони здоров’я вважає, що потрібно зробити Національне агентство, яке буде закуповувати послуги, взагалі, для громадян. Я для себе дуже обережно бачила б це. Тому що в сільських територіях часто ми не можем знайти лікарів взагалі. І з ким ця бабуся буде підписувати цей контракт, на послуги, розумієте? Тобто, в нас є велика відстань між тим, що відбувається в Міністерствах і тим, що відбувається на місцях».

Також на конференції працювали над виробленням спільних рекомендацій щодо підготовки та впровадження стратегічних планів об’єднаних громад.

Область:

Тернопільська область

Джерело:

«INTB»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 жовтня 2024

Нові можливості для українських громад. Найголовніше про візит голів громад до США

Нові можливості для українських громад....

22-27 вересня 2024 року очільники Доброславської, Тростянецької, Жовківської, Краснокутської та Хмельницької громад...

18 жовтня 2024

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн G7 та послом ЄС: говорили про децентралізацію і відновлення

Олексій Кулеба провів зустріч із послами країн...

Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба обговорив з послами...

18 жовтня 2024

У Лановецькій громаді стартував унікальний проєкт підтримки місцевого бізнесу

У Лановецькій громаді стартував унікальний...

У Ланівцях офіційно стартувала програма фінансової підтримки місцевого бізнесу, розроблена в межах Програми USAID...

18 жовтня 2024

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку: міфи і реальність

Агенції регіонального розвитку, або скорочено АРР, в Україні поступово набувають ознак ефективного інструменту...