Перемога: завдяки успішній роботі Білоберізька ОТГ має краще фінансування, аніж деякі райони

 

Цього місяця було названо 25 перших об’єднаних територіальних громад (далі ОТГ – ред.), які отримають підтримку проекту USAID DOBRE «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність».

Серед обраних громад – чотири ОТГ з Івано-Франківської області. «Версії» зустрілися з представником однієї з цих чотирьох громад, а саме з сільським головою Білоберізької сільської громади, Верховинського району Дмитром Іванюком, який повернувся з Києва, де представляв програму розвитку громади, яку очолює.

Розкажіть про сам проект DOBRE, на що він спрямований, яка його мета, тощо?

Це програма американської спільноти USAID. В цю програму входить сім областей України, серед яких є й Івано-Франківська. Було оголошено конкурс на відбір громад, який розпочався 5 вересня цього року. До 5 жовтня потрібно було подати заявки-анкети ОТГ з цих семи областей. Все це спрямоване на розвиток місцевого самоврядування в Україні, на зміцнення ОТГ, на відкриття нових економічних можливостей і так далі. Варто сказати, що бюджет програми – 50 мільйонів доларів США, тривалість програми 5 років. Відбір громад відбуватиметься у три етапи. З 5 вересня по 5 жовтня був лише перший етап, на якому обрали 25 громад. Наступні два етапи відбудуться в 2017 році. Березень-квітень 2017 року буде відібрано ще 25 ОТГ;  вересень-жовтень 2017 року наступні 25 ОТГ.  Таким чином буде відібрано 75 громад, на розвиток яких і будуть спрямовані згадані 50 мільйонів.

А ті 25 громад які вже відібрали?

Ці громади вже стовідсотково будуть отримувати фінансування згідно проекту DOBRE.

І що дає громаді участь в цьому проекті?

Згідно проекту, відібрані громади отримають консалтингові та експертні послуги, а також тренінги, які необхідні для сталого розвитку громади, можливість отримання фінансування на проекти розвитку громади, допомогу у підвищенні якості публічних послуг, підтримку бюджетного процесу, обмін досвідом з успішними громадами України та Польщі.

Розкажіть про участь вашої Білоберізької сільської громади в цьому проекті. Для чого ви їздили в Київ?

Після того, як наша громада були відібрана, ми отримали запрошення на 25 жовтня в Київ, до Українського дому, на Церемонію відкриття програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Кожна з 25-ти запрошених громад повинна була представити свою конкурентну перевагу. На офіційному відкритті були присутні: Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко, Посол США в Україні Марі Йованович, Президент та виконавчий директор компанії «Глобал Комьюнітіс» Девід Вайс та директор проекту Беррі Рід.

З прем’єр-міністром розмовляли?

Так, мав з Володимиром Гройсманом десятихвилинну розмову. Він підійшов до нашої презентації, ми розповіли йому про свої проблеми. Він поцікавився чи відчули ми позитивні зрушення після об’єднання. Я відповів, що ніяких зрушень ми ще відчути не змогли, бо не потрапили в бюджетний рік, тому жили за старою схемою, коли всі сільські ради виконували свої власні бюджети. Гройсман пообіця з нового року суттєве покращення у фінансуванні, бо ОТГ працюватиме вже не як сільська рада, а як місто обласного значення. Тобто фінансуватися будемо напряму з міністерства фінансів. Посередників, як раніше (область, район), вже не буде.

Що відбувалося на згаданій Церемонії?

Всі представники громад, журналісти, експерти отримали бюлетені, якими вони голосували за ту чи іншу ОТГ. Потрібно було обрати три найкращі громади. В результаті наша Білоберізька громада зайняла перше місце, набравши 32 голоси. Друге місце зайняла Царичанська селищна громада Дніпровської області, третє – Микулинецька селищна громада, Тернопільська область.

Які відчуття від такої перемоги?

Задоволеня. Тепер дійсно можна буде розвинути громаду, бо буде підтримка від партнерів і є потенціал для розвитку. Зокрема варто згадати серед партнерів і Всеукраїнську асоціацію сільських і селищних рад, керівник виконавчої дирекції якої Юрій Івасюк (уродженець Верховинського району), дуже допоміг нам з програмою розвитку громади, оскільки він ще є й відповідальним за проект DOBRE в Івано-Франківській області.

А нема певного остраху? Адже ви починаєте робите те, що до вас практично ніхто в Україні й не робив?

Острах, звичайно, є. Але, якщо наполегливо й цілеспрямовано працювати, якщо зберегти бажання щось змінити на краще, то, гадаю, й острах пройде. Бо, якщо боятися, то не варто й починати щось робити.

З травня 2016 року ваша громада прожила без фінансування (оскільки вибори у вас пройшли в лютому і ви не потрапили в бюджетний рік). Складно було?

Так, складно, адже без коштів важко щось робити. Хоча, завдяки підтримці народного депутата Юрія Солов’я, днями нам має надійти інфраструктурна субвенція, що дасть нам можливість до нового року провести якісь роботи. Хоча й протягом цього року, який вже потроху минає, ми теж не сиділи склавши руки. Наприклад в селі Хороцеве, котре входить в нашу ОТГ, ми на початок навчального року відкрили два санвузли в дитячому садочку і два санвузли в школі. Планується облаштування санвузлів в школі ще одного нашого села –  Барвінківа.

Які функції були передані громаді з районного центру?

На даний момент жодної функції ще передано не було, оскільки повноцінну роботу громада почне лише з 1 січня 2017-го (з нового бюджетного року). Штатний розклад ми затвердили, але людей не набирали, бо було відсутнє фінансування. Наразі, окрім голови, працює лише перший заступник. Та, наразі, оскільки перед новим роком потрібно складати соціально-економічний план, потрібно бюджет писати, ми оголошуємо конкурс на заміщення посад начальника фінансового відділу, головного бухгалтера… Тобто, готуємося з 1 січня повноцінно працювати.

Ви вже знаєте, що вас очікує у фінансовому плані?

У нас є проект бюджету на наступний рік, в якому наша ОТГ (як й інші утворені громади) занесена окремим рядком. Медичної субвенції (на первинну медицину) передбачено 1 мільйон 960 тисяч гривень, субвенція на освіту складає 5 мільйонів 360 тисяч гривень. Це краще фінансування на освіту ніж в цілому на район. Тобто в своїй ОТГ ми зможемо суттєво покращити матеріальну базу шкіл. Ще ми отримаємо, так званої, вирівнювальної дотації 1 мільйон 200 тисяч гривень. Хоча ця сума не остаточна і, цілком можливо, що вона буде збільшена. Окрім того планується більше п’яти мільйонів власних надходжень.

Власне, проект DOBRE спрямований на те, щоб допомогти громаді, котра утворилася, стати на ноги, навчити її заробляти гроші та зробити успішною, щоб показати позитивний приклад тим громадам, які ще не об’єдналися, які хочуть об’єднатися, але мають сумнів і вагаються.

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Білоберізька сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Версії»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024