Відомий закарпатський курорт Поляна у грудні стане центром нової об’єднаної територіальної громади

Центральна виборча комісія призначила на 18 грудня 2016 року перші вибори голови і депутатів у новостворюваній Полянській територіальній об’єднаній громаді Свалявського району. До її складу увійдуть села Поляна, Уклин, Плоске, Оленьово, Павлово, Плоский Потік, Яківське, Родниківка і Родникова Гута.
Даним документом поставлено крапку у кількамісячному протиборстві мешканців сіл з чиновниками держадміністрацій за право скористатися законною можливістю добровільного об’єднання. Щоб його реалізувати жителям Поляни та довколишніх сіл кілька разів навіть приїздили до Ужгорода пікетувати будівлю ОДА.

Полянська об’єднана територіальна громада стане лише третьою ОТГ на теренах Закарпаття і наразі єдиною, створеною в області у нинішньому році.

Полянської сільський голова Іван Дрогобецький у коментарі для «Дня» наголосив, що «створення спроможних об’єднаних громад – сьогодні чи не єдиний шлях для підвищення соціальних стандартів життя сільського населення до рівня успішних і заможних населених пунктів, яким сьогодні є курортна Поляна. Бо навколишні села, через відсутність державної підтримки і бюджетного фінансування за горезвісним «залишковим принципом», поступово стають депресивними і занепадають. Тому нашим головним завданням є показати загалу ефективність змін, щоб люди, нарешті,  відчули позитив від суспільних реформ».

Сама ідея створення спроможних громад якраз і передбачає об’єднання більш розвинутих населених пунктів зі слабшими, кинутими державою на призволяще, аби окремі «острівки благополуччя» поширили свій досвід, практику і, врешті решт, організаторські методи успішного керівництва на сусідні села, які також мають неабиякий природний, людський та економічний потенціал, але в силу різних причин як об’єктивного, так і суб’єктивного характеру, не можуть їх сповна реалізувати з користю для громади. Принцип вирівнювання якості життя у бік зростання соціальних стандартів найперше жителів занедбаних сіл, якраз і буде своєрідним лакмусовим папірцем для голів ОТГ на предмет наявності у них державницького мислення та усвідомлення особистої відповідальності.

«Стосовно Полянської громади, то вона складатиметься з дуже схожих між собою сіл за напрямком їхнього перспективного розвитку – каже пан І.Дрогобецький.  Основне для нас  – туризм, санаторно-курортна галузь та використання мінеральних вод. Сьогодні Поляна є відомим в усій Україні курортом. Але курортами мають стати й інші села громади, для цього кожне з них має власний потенціал. Ми уже запланували збудувати нові місця відпочинку на Оленівському та Уклинському перевалах, прокласти туди велосипедні доріжки, а в Родниковій Гуті створити музей-студію виробів склодувів та відкрити туди туристичний маршрут. Але  для цього найперше необхідно створити транспортну інфраструктуру – побудувати нові дороги та прокласти до усіх туристичних об’єктів автобусне сполучення».

Область:

Закарпатська область

Джерело:

«День»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...