Електронна демократія в дії - результати річної роботи електронної системи місцевих петицій (+відео)

Понад 100 місцевих громад, майже 7 000 е-петицій та реальні зміни на краще - такі головні результати річної роботи електронної системи місцевих петицій e-dem.in.ua.

Стартувавши з 11 міст, e-dem.in.ua на сьогодні охоплює понад 100 місцевих громад України, де електронні петиції вже стали невід’ємною частиною життя громади. Лідерами серед кількості поданих петицій є Львів, Дніпро, Вінниця, Луцьк, Тернопіль, Хмельницький, Дніпродзержинськ, Суми, Краматорськ.

За цей час через систему подано майже 7 000 е-петицій. Найбільше громадян турбують питання благоустрою міста – більше 40 % від усіх поданих петицій, зокрема, відновлення парків, впорядкування зовнішньої реклами, встановлення туалетів тощо, а також питання транспорту та доріг – близько 25 % від усіх поданих петицій, наприклад, освітлення та облаштування пішохідних переходів, оптимізація маршрутів громадського транспорту тощо. Майже в кожній громаді підняті питання щодо бездомних тварин, стихійних смітників, а також підвищення прозорості місцевої влади.

Місцеві електронні петиції – це значне випробування на демократичну зрілість як для місцевих органів влади, так і для місцевих громад. Адже, вирішення конкретної проблеми громади залежить як від якісного усвідомлення та формулювання проблеми (ініціативи) з боку мешканців, так і від якісного розгляду та ефективного вирішення цієї проблеми з боку місцевої влади. Дуже важливим питанням є безпосереднє залучення авторів петицій до прийняття та ухвалення рішення, що, наразі, спостерігається не в усіх громадах.

Зрозуміло, що не всі проблеми вирішуються моментально, зокрема, лише 10 % петицій можна віднести до таких, які вирішуються одразу, ще 30 % петицій органи влади планують вирішити протягом року, а ось 60 % петицій переважно отримають хоч і обґрунтовану, але відмову.

Безумовною перевагою e-dem.in.ua є використання сучасних інструментів електронної ідентифікації, які унеможливлюють створення фейкових петицій з однієї сторони та надають зручні інструменти громадянам з іншої. Так, e-dem.in.ua однією з перших запровадила електронну ідентифікацію через банк BankID, а іншим засобом є двохфакторна ідентифікація через мобільний телефон.

Система місцевих петицій запроваджено в рамках спільного проекту Державного агентства з питань електронного урядування та програми EGAP, що фінансується Швейцарською Конфедерацією з метою забезпечення єдиного підходу до запровадження місцевих електронних петицій по всій території України – надавши органам місцевого самоврядування якісне технічне рішення та пакет проектів місцевих нормативно-правових актів для виконання норм Закону України щодо електронних петицій, а громадянам – ефективну можливість напряму впливати на рішення місцевої влади.

04.10.2016 - 14:33 | Переглядів: 13646
Електронна демократія в дії - результати річної роботи електронної системи місцевих петицій (+відео)

Відео:

Теги:

петиція

Джерело:

Державне агентство з питань електронного урядування України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...