Міські та сільські голови Тернопільщини звернулися до керівництва країни щодо ситуації з виборами в об'єднаних громадах

Міські, сільські та селищні голови громад Тернопільщини, які об'єдналися цього року, звернулися до Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та до Центральної виборчої комісії України щодо врегулювання ситуації, яка склалася з призначенням перших виборів в об'єднаних громадах. 

ЗВЕРНЕННЯ

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади є ключовою реформою держави. Це індикаторний показник зрілості українського суспільства і та мітка, за якою Європейський Союз оцінює результати Україна у впровадженні реформ. Це можливість не тільки замінити стару совкову систему управління на ефективний менеджмент, але й реально залучити до управління велику кількість людей, активність яких до цього “дрімала”. Окрім передачі повноважень громади мають отримати додатковий фінансовий ресурс, який зміцнить їхню спроможність і самостійність.

Минулого року на Тернопільщині створено 26 громад, які об’єднали 166 громад базового рівня з населенням понад 230 тисяч осіб. Цьогоріч до них додалося ще 13-ть. Люди повірили у свою долю, вони вибрали майбутнє для своїх дітей. Тому вкрай дивним є позиція ЦВК, яка всупереч волі 120 тисяч новооб’єднаних жителів Тернопільщини блокує їх волевиявлення і відмовляється оголошувати перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів у громадах, які створилися в 2016 році.

Відмова ЦВК у праві на вибори в новоутворених громадах – це не тільки зневага прав громадян, а й гальмо у розвитку громадянського суспільства та в його бажанні будувати спільний європейській дім. Така бездіяльність ЦВК є ворожою по відношенні до власної держави, суперечить нормам Конституції України і головним гаслам Майдану щодо євроінтеграції. До того ж, недопуск об’єднаних громад на вибори цього року унеможливлює участь новоутворених громад в бюджетному процесі 2017 року.

Тринадцять новоутворених громад Тернопільщини звертаються до ЦВК з вимогою припинити політичні ігри і негайно прийняти постанову “Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів”.

  • Віктор ЛИТВИНЧУК, координатор регіонального Офісу реформ у Тернопільській області; 
  • Галина КОВБЕЛЬ, в.о. Борщівського міського голови;
  • Галина ОГОРОДНИК, Більче-Золотецький селищний голова;
  • Іван ДАНИЛЮК, Великодедеркальський селищний голова;
  • Іван ПРОДАНИК, Товстенський селищний голова;
  • Олег СТЕФАНСЬКИЙ, Вишнівецький селищний голова;
  • Іван ВОРОБЕЦЬ, Коцюбинецький сільський голова;
  • Валерій ЗАКИДАЛЬСЬКИЙ, Борсуківський сільський голова;
  • Руслан МАКСИМІВ, Зборівський міський голова;
  • Любомир ФЕСИК, Залозецький селищний голова;
  • Олег МАКСИМОВИЧ, Трибухівський сільський голова;
  • Марія КИПИБІДА, Чернихівський сільський голова;
  • Сергій ЧАЙКА, Гримайлівський селищний голова;
  • Степан ГЛАДУН, Хоростківський міський голова.

Як повідомлялося, всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування звернулися до керівництва країни і висловили занепокоєння ситуацією, що склалася з призначенням виборів в об'єднаних громадах. У свою чергу Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко зробив заяву, в якій наголосив, що Центральна виборча комісія «консервує радянську систему управління державою». В експертному середовищі заявляють, що ЦВК необхідно притягнути до відповідальності, а також висловлюють припущення, що децентралізацію блокують ті ж політсили, які блокують і зміну складу ЦВК. Представники громадськості теж закликали ЦВК зупинити саботаж децентралізації та терміново призначити перші вибори до об’єднаних громад.

27.09.2016 - 12:46 | Переглядів: 6600
Міські та сільські голови Тернопільщини звернулися до керівництва країни щодо ситуації з виборами в об'єднаних громадах

Область:

Тернопільська область

Джерело:

Офіс реформ у Тернопільській області

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...