Об’єднання громад - це збільшення бюджетів і можливість самостійно приймати рішення, - Шумський міський голова

«Минулорічний сукупний бюджет міста і усіх сіл, які об’єдналися в Шумську громаду, складав близько 6 мільйонів гривень. Бюджет об’єднаної громади разом з субвенціями – освітньою, медичною, плюс субвенція на підтримку інфраструктури - становить цього року 92 мільйони. Як бачите, цифри разюче відрізняються. Це дало змогу реалізувати в громаді проекти, на які ніколи не вистачало ресурсів». Про це «Децентралізації влади» розповів Володимир Плетюк, голова Шумської міської об'єднаної громади, що на Тернопільщині.

Довкола Шумська об’єдналися 35 сіл. Пріоритетними проектами на 2016 рік громада визначила ремонт доріг. 

«Дорога, думаю, для кожного населеного пункту - це найважливіший об’єкт інфраструктури. Звичайно, можна говорити і про водопостачання, але під транспортні артерії формується вся майбутня інфраструктура, отже дороги – в першу чергу», - зазначив голова громади. Він додав, що дороги ремонтують і в центрі громади, і в селах, що ввійшли до її складу: «Дороги в 

селах ми зараз робимо за кошти загального фонду бюджету. В 17 з 35 сіл роботи вже завершили. В 7 селах ремонти тривають. Ми навіть зіткнулися з тим, що бракує бригад та техніки, щоб здійснювати роботи одночасно».

«Лише за це півріччя використали 310 тисяч гривень. А в минулі роки могли використати не більше 60 тисяч, - розповів в.о. старости с. Сураж Володимир Яремчук. - Ми сьогодні як громада стали більш захищені, стали наче одна сім’я».

«Коли ми стали членами об’єднаної громади, відбулися помітні зміни.  В першу чергу, це спілкування з міським головою. Йому можна поставити будь-які питання і або вирішити, або скласти план вирішення. Питання фінансування також покращилося. Ось трапилося так, що електроплити вийшли з ладу. В минулі часи, щоб отримати кошти і закупити нові довелося б пережити страшенну тяганину. А наразі це питання вирішилося дуже швидко», - розповіла Марія Боднійчук, директорка Суразького навчально-виховного комплексу Шумської об’єднаної громади.

Наприкінці вересня у Шумську планують відкрити Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Для цих потреб реконструювали стару будівлю кінотеатру. Реалізація проекту здійснюється за підтримки проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ». Проект спрямував $20 тис. на ремонт приміщення, придбання меблів та оргтехніки, а також на програмне забезпечення. Частину коштів для організації діяльності ЦНАПу у Шумській громаді виділили з місцевого бюджету.

«В ЦНАПІ планується створення п’яти робочих місць в центральному офісі і п’яти віддалених робочих місць в селах Сураж, Тилявка, Шумбар, Андрушівка, Велика Іловиця. На практиці кількість працівників може змінитися. Все залежить від того, як піде справа», - розповів Шумський міський голова.

«Об’єднання громад дало можливість не лише збільшити бюджет, а й відчути, що ми самостійно приймаємо рішення і відповідаємо за результат», - зазначив Володимир Плетюк.

«Що відбулося в громаді? Зміна свідомості людей. Раніше, що б не трапилося, ніхто не відчував себе співпричетним, ніхто не вважав, що це і його справа. Зараз люди розуміють – якщо вони самі того не зроблять - у своїй сім’ї, на вулиці, в селі, - то їм того ніхто не зробить. Стала кращою відповідальність людей один перед одним і перед державою», - додав Володимир Яремчук.

19.09.2016 - 15:06 | Переглядів: 9896
Об’єднання громад - це збільшення бюджетів і можливість самостійно приймати рішення, - Шумський міський голова

Область:

Тернопільська область

Громади:

Шумська міська об’єднана територіальна громада Шумська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...