Дніпропетровщина об’єднала більше 50% сільських територій, - координатор офісу реформ (+відео)

Децентралізація у 2016 році стала активним процесом у 18 з 22 районів Дніпропетровщини, в той час як в минулому році таких районів було лише 6. Про це в  програмі «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада» сказала координатор офісу реформ Дніпропетровської області Олена Тертишна.

«В цьому році рішення про об’єднання прийняли 62 ради. Тобто ще 20 об’єднаних громад з’явиться на карті Дніпропетровщини. По десяти з них обласна державна адміністрація вже направила подання до ЦВК про призначення перших місцевих виборів, по решту громад найближчими днями подання також будуть направлені. 16 об’єднаних громад створено в області в минулому році. Разом – це більше 50% сільських територій регіону, які об’єдналися», - зазначила Олена Тертишна.

За її словами, така ситуація має бути серйозним сигналом для тих чотирьох районів області, які поки зволікають з об’єднанням громад. Причинами зволікання координатор офісу реформ назвала вплив певних економічних і політичних груп, які мають вплив на цих територіях і які не до кінця розуміють переваги децентралізації. Однак, як зазначила Олена Тертишна, ситуацію потихеньку змінюють активісти.

«Криворізький район є поки «білою плямою» (Ред.: в контексті об’єднання) на карті. Ще не дійшли спільної позиції з місцевим самоврядуванням цього району щодо можливих форматів об’єднання. Але є депутати Лозовацької сільської ради, які вивчили досвід Вакулівської об’єднаної громади, колишньої Жовтневої, і ініціювали розгляд питання про об’єднання на сесії місцевої ради. Голова змушений був провести цю сесію, дослухатися до думки депутатів, підписав рішення щодо ініціативи про створення об’єднаної громади. Зараз цей процес продовжується і проводять його активісти з числа депутатів. Ми розуміємо, що тема децентралізації стала свідомою темою обговорень серед звичайних людей, які проживають на території», - наголосила координатор офісу реформ.

Окрему увагу Олена Тертишна приділила питанню створення об’єднаних громад довкола міст. За її словами, таке «об’єднання формує гарну європейську традицію адмінтеродиниці, коли є необхідна інфраструктура в центрі, яку вже не треба створювати, і центр бере на себе відповідальність за «підтягнення» інфраструктури сільських територій, які до нього приєднуються».

«Ми маємо тільки дві міські громади, решта – це сільські і селищні. От місто Апостолове і місто Зеленодольськ, які стали центрами об’єднаних громад. Чому вони стали громадами? Тому що місто пішло до населення сіл з чіткою програмою спільних економічних дій: там де в селах немає води – місто взялося за це питання, там де немає дороги – місто також включило це в першочергові заходи плану соціально-економічного розвитку громади. Я би рекомендувала і міським, і сільським, і селищним об’єднанням починати з економіки, з розрахунків, з тих планів, які допоможуть розвиватися території», - підкреслила Олена Тертишна.

 

Щотижнева програма «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада», яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влабди, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

DESPRO — це швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні”, який фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat). 

12.09.2016 - 12:29 | Переглядів: 8337
Дніпропетровщина об’єднала більше 50% сільських територій, - координатор офісу реформ (+відео)

Відео:

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...