Громадяни не застосовують інструменти впливу на владу - результати дослідження

Експерти ВГО "Інститут Республіка" представили дослідження активності громадян у вирішенні питань місцевого та обласного значення. Учасники презентації впевнені, що за 25 років Незалежності українці й досі не зрозуміли, що вони можуть керувати державою.

У ході дослідження було опитано 1000 респондентів з 9 міст обласного значення, 6 міст районного значення та 2 сіл.  Опитування репрезентативне для міського населення України та має похибку до 3%.

Із найцікавіших результатів:

  • 47,9% громадян не знають свого представника  в міській/сільській  раді; якщо говорити про районну та обласну ради, то цей показник знаходиться на рівні 75,6% та 75,5% відповідно;
  • громадяни переважно знають про інструменти громадянської участі для впливу на владу; однак в залежності від певного інструменту активно використовують їх від 3% до 8% респондентів (щонайменше 1 раз на квартал); жодного разу не використовували збори громадян 56,5% опитаних, місцеву ініціативу – 82,5%, громадські слухання – 76,1%, електронні петиції – 78,5%, колективне звернення – 76,9%, звернення до депутата – 68,8% респондентів;
  • на думку респондентів, відповідальність за вирішення проблем у місті, лежить на депутатах місцевої ради (26%), та на сільському/міському голові (25,5%), а 18,5% опитаних думають, що відповідальна – місцева громада, лише 7,2% громадян вважають, що відповідальною є Верховна Рада України, відповідальність на Президента покладають 7,3% громадян.
  • 10,4% опитаних вважають, що відповідальність за долю міста несуть громадські організації, а 5,6% вважають, що журналісти.

“На мою думку, тієї законодавчої бази, яка є на сьогодні, абсолютно достатньо. Потрібно використовувати те, що є на сьогодні. Коли ж ми перевірили, як часто громадяни використовують інструменти участі, тобто громадські слухання, місцеві ініціативи, звернення до депутатів, збори громадян тощо, ми побачили, що цими інструментами користуються від 3 до 8% респондентів (щонайменше раз на квартал)“, – зазначила Олександра Скиба, заступниця голови ВГО “Інститут Республіка.

За словами Юрія Середи, юриста  ВГО “Інститут Республіка”, результати щодо застосування інструментів громадської участі для впливу на владу є, на жаль, невтішні: “Можна говорити про те, що громада ще не достатньо взяла владу в свої руки; громадяни не достатньо використовують ті можливі інструменти, які їм дав законодавець”. 

“…Грубо кажучи, 20% українських громадян (так виходить з опитування), застосовують час від часу якісь інструменти, виходить, що в Україні є 5 мільйонів активістів, які хоча би раз на рік роблять звернення до депутата або колективне звернення, або електронну петицію, або громадські слухання, або місцеву ініціативу, або збори громадян, або ще щось інше. Нам би в країні 5 мільйонів активістів, то ми вже давно були б в Євросоюзі, у нас немає стільки активних людей”, – зазначив Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти.

Більше відео з прес-конференції ТУТ

Презентація інструментів впливу на місцеву владу є ТУТ

23.08.2016 - 13:17 | Переглядів: 10106
Громадяни не застосовують інструменти впливу на владу - результати дослідження

Відео:

Теги:

Олександр Солонтай

Джерело:

Громадський простір

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...