Як живе одна з успішних нових об’єднаних громад на Львівщині

«Раніше тут була Калинівська сільська рада, нині – садочок, де займаються 25 діток, якого дуже бракувало селу», − розповідає голова Новокалинівської об’єднаної громади Богдан Юзвяк і тихо заходить у приміщення садочку, щоб не розбудити дітей.

За словами пана Богдана, облаштували садочок у селі Калинів буквально за кілька місяців. Сюди провели воду та каналізацію, зробили ремонт, закупили меблі, облаштували спальню, ігрову, туалети тощо. Відбулося це після того, як село Калинів у рамках децентралізації увійшло до Новокалинівської об’єднаної територіальної громади. Її створили на базі міста Новий Калинів та сіл Калинiв, Корналовичі, Велика Хвороща, Кружики, Гординя, Велика Бiлина та Мала Білина. Центром нової громади стало місто Новий Калинів.

«Перед виборами ми з мешканцями кожного населеного пункту з’ясовували, чи запроваджувати у них посади старост. У результаті на це погодилися три громади. А от Калинівська громада відмовилась від старости через близькість до головного офісу у Новому Калинові. Натомість вирішили використати колишню адміністративну будівлю як приміщення під дитячий садочок», − пояснює голова Новокалинівської об’єднаної територіальної громади.

Перші об’єднані

Новокалинівська об’єднана громада – одна з перших не лише на Львівщині, але і в Україні. Об’єднатися вони встигли ще до місцевих виборів, які відбулись торік, тож у жовтні вибрали вже нового спільного голову та з першого січня живуть за новими законами. Раду доводиться давати самим, без районної влади.

«Тепер ми опікуємось і освітою, і медициною, і культурою, – ділиться Богдан Юзвяк. – На освіту та медицину отримуємо прямі кошти з державного бюджету, а культуру фінансуємо з власних джерел».

Новий Калинів – дуже вдалий приклад об’єднаної громади. Завдяки великій військовій частині, що базується у місті, навіть перевиконують бюджет. На початку року громада планувала виконати річний бюджет на 20 млн грн, однак вже зараз, кажуть посадовці, йдеться про суму приблизно у 35 млн грн. При цьому 5 млн грн − перевиконання за рахунок продажу землі, податків тощо і ще 10 млн грн об’єднана громада зуміла залучити із зовнішніх джерел, зокрема, вигравши низку конкурсів на проекти, що проводила область та держава на підтримку місцевих громад. У такий спосіб отримали, наприклад, 1,2 млн на купівлю сміттєвоза.

«Ми − єдина громада в області, що має реверсну дотацію: відраховуємо в область 218 тис грн. За перше півріччя ми вже перевиконали бюджет на 2,5 млн грн. за півріччя», − говорить голова.

Власні непогані заробітки дозволяють новій об’єднаній громаді не лише утримувати себе, але й укладати чималі кошти у соціальні та культурні об’єкти. Крім нового садочка у селі Калинів, цього та наступного року громада планує зробити ремонт дороги до села Гординя, побудувати великий садочок та школу мистецтв у Новому Калинові, зробити водопостачання та очисні споруди в Новому Калинові та Калинові та реконструювати школу в Корналовичах.

Область:

Львівська область

Громади:

Новокалинівська міська об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Львівська газета»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...