Геннадій Зубко: законопроект щодо добровільного приєднання громад прискорить процес децентралізації

Ключові законопроекти щодо децентралізації мають бути якнайшвидше розглянуті Комітетом і винесені на розгляд сесійної зали. Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко під час зустрічі із членами парламентського комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Віце-прем’єр-міністр перерахував низку ключових законопроектів, які мають бути розглянуті у Комітеті. Серед них, зокрема проект щодо добровільного приєднання територіальних громад (№ 4772), який регулює порядок добровільного приєднання до вже утворених об’єднаних територіальних громад. Цей законопроект був високо оцінений Радою Європи.

«Цей законопроект — важливий крок на шляху до усунення перешкод, які виникають під час процесу добровільного об’єднання, тому його можна вважати дуже бажаною ініціативою.  Законопроект повністю відповідає міжнародним зобов’язанням України та іншим європейським стандартам», — йдеться у Висновку Спеціального радника Уряду України з питань децентралізації  Даніеля Попеску (Рада Європи).

Інші проекти, про які говорив Геннадій Зубко – щодо забезпечення державної підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, вже прийнятий у першому читанні, та щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад (№ 4676), тощо.

На думку Геннадія Зубка, законопроекти щодо виборів старост (№ 4091) та щодо статусу старости села, селища – одні з ключових, оскільки регулюють питання формування місцевої влади ОТГ, визначають коло повноважень і гарантій діяльності старости. Він відзначив високий рівень співпраці із представниками громадськості та експертного середовища в опрацюванні законопроектів щодо децентралізації.

«Процеси децентралізації в Україні набирають все більшої ваги. Але нам дуже важливо прискорити процес формування дієвої законодавчої бази, яка дозволить ОТГ стати сильнішими та реально управляти процесами на своїх територіях. Маємо дати громадам додаткові юридичні і фінансові інструменти. І тоді реформа матиме успіх», — наголосив Геннадій Зубко.

Як повідомлялося, Мінрегіон очікує від Парламенту прийняття законопроектів, які сприятимуть децентралізації.

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...