Ефективна координація на місцях – найголовніше завдання на даному етапі реформування місцевого самоврядування, - В’ячеслав Негода

Ефективна координація на місцях – найголовніше завдання на даному етапі реформування місцевого самоврядування, - В’ячеслав НегодаНа даному етапі реформування місцевого самоврядування в Україні найактуальнішими завданнями є ефективна координація, інформаційно-роз’яснювальна робота на місцях, а також зворотний зв'язок між центром та регіонами. Про це сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода в ході круглого столу «Децентралізація та розвиток громад в Україні», що відбувся в Чернігові в рамках засідання заступників міністрів закордонних справ країн Вишеградської четвірки та України.

«Останнім часом в Україні відбулися дуже важливі законодавчі зміни: місцеві бюджети отримали додаткові ресурси та майже повну автономію,а громади - стимули і механізми до співпраці та об’єднання. На місцях відтепер залишаються значні ресурси, повноваження і відповідальність, яких місцеве самоврядування ніколи не мало. Тому перед нами наразі стоїть дуже важливе завдання - маємо координувати впровадження процесів реформування в регіонах, доносити важливість цілей та завдань реформи до місцевих політиків і населення, а також вибудовувати ефективну систему зворотного зв’язку між центром та регіонами. З огляду на це, є серйозна потреба в експертній та технічній підтримці на регіональному рівні, і в цьому велику надію покладаємо на наших міжнародних партнерів», - сказав В’ячеслав Негода.

Заступник Міністра нагадав, що в кожній області вже створюються Офіси з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади. Метою роботи цих Офісів є посилення інституційного, адміністративного та експертного забезпечення реформи на місцевому і регіональному рівні.

Експерти Офісів реформ допомагатимуть місцевим радам розробляти проекти перспективних планів розвитку, консультуватимуть та надаватимуть практичні рекомендації представникам органів місцевого самоврядування щодо реалізації закону про добровільне об’єднання територіальних громад, а також формуватимуть позитивне сприйняття створення спроможних територіальних громад.

Як повідомлялося, у створенні Офісів реформ в областях Мінрегіон вже заручився технічною підтримкою Ради Європи, а також Асоціації міст України в рамках проекту «Діалог», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку.

Теги:

В'ячеслав Негода

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...