Досвід написання проектів: від експертів з Хорватії для ОТГ Хмельниччини

19 травня 2016 року з візитом на Хмельниччину прибула делегація з Віровітічко-подравського округу (Республіка Хорватія). До її складу входили представник муніципалітету, перший заступник очільника Віровітічко-Подравського округу, Здравко Дьяковіч, та працівники Агентства з розвитку Vidra Тихомір Кіс і Хрвое Драгічевич. За словами Здравко Дьяковіч саме Віровітічко-Подравський округ є одним із округів в Хорватії де спостерігається стійкий соціально – економічний розвиток, що є результатом залучення в регіон інвестицій. Віровітічко-Подравський округ займає лідируючі позиції по впровадженню інвестиційних проектів в Хорватії.

Програма навчання, з якою приїхали гості, охоплювала широке коло питань що стосувалися особливостей та порядку написання програм та проектів з метою залучення інвестицій, зокрема з фондів ЄС. Тематика заходу була особливо цікава для представників об’єднаних територіальних громад, адже на формування інфраструктури ОТГ Хмельницької області з державного бюджету виділена субвенція у розмірі 216 млн.грн. Однією з основних умов отримання коштів для реалізації проектів з інфраструктурного розвитку є їх якісне написання, що дозволить підтвердити цільового використання фінансових ресурсів. Кількість присутніх представників громад приємно вразила та значно перебільшила заплановану, що свідчить про їх готовність максимально використовувати можливості які відкриває перед ними реформа органів місцевого самоврядування.

Представники Віровітічко-Подравського округу розповіли про наявні у їх розпорядженні ресурси (лісовий фонд, легка та харчова промисловість , сільське господарство, в тому числі виробництво цегли та тютюну) як ключовий фактор що впливав на формування напрямків залучення інвестицій.

Доповідачі поділилися свім досвідом, вміннями та навичками у написанні проектів, які допомогли їм залучати в розвиток Хорватії значні інвестиційні ресурси з ЄС. До наймаштабніших проектів належать: відновлення культурних пам’яток (замок на кордні з Угорщиною – 5,5 млн. євро), підтримка велосипедного туризму (відновлення 1080 км доріг для велосипедистів), а також на розвиток тих галузей, які на даний час потребують особливої підтримки (освіта, сільське господарство, цивільні питання тощо).

Експертами з Хорватії була презентована організація VIDRA, яка займається написанням проектів за різними напрямками на високому професійному рівні. В Україні вже впроваджуються аналоги таких організацій – Агенції регіонального розвитку. Організацію VIDRA за підсумками минулого року визнали як найкращу агенцію по впровадженню проектів в Хорватії. Саме тому досвід експертів такого рівня є особливо цінним для громад Хмельниччини. 

Область:

Хмельницька область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...