На Полтавщині створять перші чотири опорні школи, одну з них — за гроші міжнародних донорів

Опорні школи з’являться у рамках реформи освітньої галузі. За словами голови Полтавської ОДА Валерія Головка, це дозволить покращити якість освіти у сільській місцевості.

У березні на Полтавщині відбувся конкурс на кращий проект опорної школи. На нього було подано 21 проект: 5 від об’єднаних територіальних громад та 16 від РДА.

Переможцями було обрано три проекти, що набрали найбільшу кількість голосів. Це Шишацька спеціалізована школа імені В.І. Вернадського, Зіньківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 та Чутівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів. Кожна з запроектованих опорних шкіл матиме по три філії в навколишніх населених пунктах і навчатимуться тут не менше 360 учнів. На останній сесії обласної ради були перерозподілені залишки освітньої субвенції в сумі 8.578.500 грн. Тож на оснащення сучасною матеріально-технічною базою кожна з цих шкіл отримає додатково по 2.859.500 грн.

— Ще одну школу — Жовтневу ЗОШ І-ІІІ ступенів Решетилівського району — Міністерство фінансів відібрало у рамках пілотного проекту створення опорних шкіл, — прокоментувала Галина Власюк. — Він фінансується групою міжнародних донорів, серед яких Уряд Сполучених Штатів Америки, Western NIS Enterprise Fund, а також компанія «Майкрософт Україна».

Як зауважила Галина Власюк, школи на Полтавщині почали закривати не вчора і навіть не 5 років тому. За 20 років кількість навчальних закладів у області скоротилася із 990 до 664. Причина — відсутність учнів, адже кількість школярів за цей же час зменшилася вдвічі. Тож школи, особливо сільські, стають напівпорожні. Власне, на сьогодні половина сільських шкіл — малокомплектні, їх потужність використовується на третину.

Найбільше малокомплектних шкіл у Гребінківському, Зіньківському, Козельщинському, Лохвицькому, Миргородському, Новосанжарському, Решетилівському, Семенівському та Чорнухинському районах. Утримання дитини у таких школах у 5 разів дорожче за нормативи. Так, згідно з розрахунками Мінфіну, навчання однієї дитини обходиться у 8 тисяч гривень.

потужності 100 місць навчаються 19 учнів, вартість утримання одного учня становить 42 тисячі гривень. А ці кошти цілком можна було використати на модернізацію навчального закладу, забезпечення якісним харчуванням учнів, ремонт класів тощо.

— Тому ми говоримо про опорну школу не як самоціль, а про дітей, які вийдуть із неї з високим рівнем знань, — прокоментував ситуацію голова Полтавської ОДА Валерій Головко. — Я нещодавно провів дослідження, скільки в нас дітей проходять ЗНО із сільської місцевості і з міста. Один до п’яти, шести чи навіть семи залежно від регіону. Оце показник. Питання не в тому, скільки дітей навчається у сільській школі, а яку освіту вони отримують. У Шишацькому районі є приклади, коли дитина в 3-му класі не вміє читати. Сільські голови не хочуть закривати школи, адже там працюють сусіди чи знайомі — і їх треба забезпечувати зарплатою. А про дитину і її знання ніхто не думає. А це і є базовий показник для створення опорних шкіл. І саме опорні школи дозволять покращити якість освіти у сільській місцевості.

Тим паче, що у програмі створення опорних шкіл передбачені вимоги щодо сучасного матеріально-технічного оснащення навчальних закладів, кваліфікаційного рівня вчителів, транспортного забезпечення і навіть ремонту доріг, якими дітей з інших населених пунктів будуть підвозити у опорні школи.

Аби кожна громада, яка створюватиме опорну школу, не винаходила велосипед, Валерій Головко дав доручення Департаменту освіти та науки ОДА розробити базову модель такого закладу. Вона стане прикладом і зразком для решти. Цей приклад покажуть і батькам, аби вони на власні очі переконалися, що якісні знання може дати лише сучасна школа, а не найближча до хати, де один вчитель викладає по декілька предметів.

Область:

Полтавська область

Джерело:

«Полтавщина»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...