Процес об’єднання територіальних громад, який трохи пригальмувався на Сумщині, знову набирає обертів

На Сумщині поки що добровільно створена лише одна об’єднана територіальна громада – Березівська, яка знаходиться у Глухівському районі. У цьому році на її потреби буде надано фінансування з бюджетів усіх рівнів до 30 мільйонів гривень. Кошти під конкретні проекти надаватимуться з Державного фонду регіонального розвитку – близько 7 мільйонів гривень. Буде окрема субвенція на розвиток об’єднаної громади – 9,6 мільйона гривень. Безкоштовно громада отримає шкільний автобус.

Загалом в Україні на початок року таких громад було створено 159, нині їх – 173. Близько 35% територіальних громад мають чисельність від 5 до 10 тисяч жителів. По одній територіальній громаді мають Київська, Сумська, Харківська та Миколаївська області. Найбільше їх – у Тернопільській області – 26, Хмельницькій – 22, у Дніпропетровській та Львівській по 15. У сусідній Полтавщині – 12 територіальних громад. Хмельниччина, наприклад, завдячуючи швидкому створенню громад отримала на їх розвиток 216 млн грн., тоді як Сумщина – лише 9,5 млн. грн.

Тож проблема на Сумщині назріла. Про це говорили сьогодні на нараді, яка відбулася в обласній раді. У ході заходу представники офісу реформ, територіальних громад та ОДА обговорили питання створення територіальних громад та інструментів владних повноважень в нових адміністративних одиницях. Говорили й про те, що є потреба в методичних роз’ясненнях документів, інструкціях, дорожніх картах, інформаційній складовій.

…Присутні вирішили, що треба збиратися не у владних кабінетах, а виїжджати на місця, аби на власні очі бачити і впроваджувати всі етапи децентралізації на місцях.

Тож процес об’єднання територіальних громад, який трохи пригальмувався на Сумщині, знову набирає обертів.

Область:

Сумська область

Джерело:

Сайт Сумської обласної ради

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...