Історія успіху: фінансовий позитив децентралізації відчули у Луцьку

Бюджетна децентралізація принесла свої плоди і в містах, де ще не утворили об’єднані територіальні громади.

Про те, як процес децентралізації вплинув на наповнюваність міського бюджету, що вже вдалося зробити за ці кошти і що планується у майбутньому, розповів Луцький міський голова Микола Романюк.

Він пояснив, що у 2015 році в рамках ремофрми були прийняті зміни до податкового та бюджетного законодавства, які вже дали відчутний позитивний результат.

“Не знаю жодного обласного центру, де б не був перевиконаний місцевий бюджет. Значні додаткові кошти отримав і Луцьк. Якщо у минулому році на бюджет розвитку – а це ремонт і утримання доріг та прибудинкових територій, закладів освіти, медицини та культури – було передбачено 52 мільйони гривень, то у цьому році – вже 150 мільйонів. І до кінця року очікуємо ще щонайменше 20 мільйонів гривень. Витрати лише на освіту ми збільшили уп’ятеро – до 50 мільйонів гривень. Вперше за багато років за кошти міського бюджету закуплено багато техніки для дошкільних навчальних закладів – електроплити, холодильники, пральні машини. Крім цього місто нарешті змогло відремонтувати басейн у 26 школі. Гадаю, що лучани самі вже помітили, що Луцьк стає кращим”, – розповів Романюк восени 2015 року.

А уже навесні 2016 року він розповів про нові можливості для обласного центру Волині.

“Ми стали надавати значно більше послуг. Це не тільки зручно, а й додатковий дохід у бюджет. Також дуже важлива зміна – передача повноважень у сфері Держархбудконтролю, ще – реєстр речових, майнових прав, реєстрація фізичних та юридичних осіб, нещодавно у ЦНАПі запрацював відділ ведення реєстру громадян – у народі називають «паспортний стіл». На місці тепер вирішуються земельні питання. Скажу так: ми використали всі можливості. І, до речі, Луцьк – лідер в Україні серед обласних центрів у процесах отримання повноважень.

Щодо коштів, то наведу простий і, як ви просили, переконливий приклад: у зв’язку зі змінами до Бюджетного та Податкового кодексів значно зріс бюджет розвитку. Тобто це – саме ті гроші, які ми можемо витратити на благо Луцька, його розбудову. У бюджеті розвитку 2014-го було 52 мільйони гривень, а минулого року – 203 мільйони. От вам і результат”, – резюмував керманич Луцька.

У коментарі для Офісу реформ у Волинській області заступник начальника управління фінансів та бюджету Луцької міської ради Людмила Гаврилевська уточнила, що кошти від децентралізації можна спрямувати на розвиток міста, його соціокультурну сферу, дороги, ремонт шкіл, дитячих садочків, лікарень тощо.

Область:

Волинська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...