Про що мріють громади?

Чим же живуть сьогодні територіальні громади області різного рівня та достатку, опинившись перед непростим вибором: об’єднувати зусилля з сусідами та розбудовувати спільне життя завдяки численним преференціям, які гарантує держава об’єднаним територіальним громадам (ОТГ), працювати над привабливими інвестиційними проектами або ж і надалі задовольнятися малим? У Херсонській області, як і в інших регіонах, визріло питання про перегляд затверджених торік перспективних планів добровільного об’єднання громад. «Покроєні» карти територій, де мають настати кардинальні адміністративні зміни, не скрізь відповідають бажанням та баченню власних перспектив мешканців сіл, селищ та міст. Лідери громад нарікають на те, що при розробці плану його упорядники недосконало вивчили ситуацію по кожній окремій території. Мовляв, не врахували потенціалу, ризиків, давно налагоджених зв’язків, культурних та етнічних особливостей населення, а отже, недостатньо обгрунтували об’єднання в пропонованій конфігурації. Щоб виправити допущені прорахунки в процесі утворення об’єднаних громад, який у низці областей уже увін­чався двома-трьома десятками успішних ОТГ, Херсонська облдерж­адміністрація повернулася до ви­вчення поточної ситуації у кожному з районів. До того ж, у багатьох після виборів змінилися керівники органів місцевого самоврядування, депутатський корпус, а отже, й бачення подальших перспектив. Як з’ясувалося під час робочих нарад з представниками кожного з районів, у деяких громадах скасували попередні рішення про об’єднання з певними сільрадами, дехто бачить своє майбутнє вкупі з іншими громадами — всупереч затвердженому плану. Є й такі, що, навпаки, сповнені рішучості єднатися тут і зараз, не втрачаючи часу і шансу на соціально-економічний розквіт. Як стверджують експерти, ще в жодній з ОТГ в Україні не пошкодували, що пішли шляхом об’єд­нання. Бо життя в таких громадах точно гіршим не стало, до того ж, відкрилися абсолютно нові перспективи розвитку. Причому конфігурації об’єднання — подеколи доволі несподівані: комусь кортить змінити для цього межі районів, а комусь — навіть областей. На сьогодні, на відміну від інших регіонів, Херсонщина спромоглася «народити» лише одну об’єднану територіальну громаду — Кочубеївську. Вона цьогоріч тільки на розвиток власної інфра­структури отримала від держави 4,6 млн. гривень. Потенціал решти дозволяє їм будувати таке ж безбідне майбуття.

Думку представників місцевих громад щодо їхньої готовності до добровільного об’єднання та пропозиції стосовно внесення змін до перспективного плану під час робочих нарад вивчав профільний заступник голови облдержадміністрації Ігор Шепелєв спільно з представниками структурних підрозділів облдержадміністрації та консультантами регіонального офісу реформ, на фахову методичну допомогу яких у фінансово-еконо­мічних обгрунтуваннях та юридичних висновках висловили сподівання представники практично всіх територіальних громад.

Більше - ТУТ

Область:

Херсонська область

Джерело:

«Новий день»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...