Громади зливаються, бо зрозуміли вигоду

Об’єднання територій у Катеринопільському районі на Черкащині сприяє повнішому використанню ресурсів 

У реформуванні управлінської політичної та адміністративної систем України роль базових елементів відводять територіальним громадам. Децентралізація зокрема й на Черкащині проходить досить складно, запитань іноді більше, ніж відповідей. Часто людей непокоять сумніви в правильності того чи іншого кроку, що цілком можна зрозуміти — справа ж нова.

«Під час перетворень важливо підтримати ці громади, забезпечити їхню дієздатність та спроможність», — каже голова Катеринопільської районної державної адміністрації Ольга Ніколенко.

Трійка сміливих

Дві громади вже створено офіційно: Єрківську, до складу якої ввійшло три села з населенням 5,4 тисячі жителів, і Мокрокалигірську, що об’єднала шість населених пунктів та понад чотири тисячі жителів із загальної кількості 24,4 тисячі громадян району. Ще стосовно однієї — Катеринопільської, як кажуть у районному центрі, потенційно об’єднаної громади, — вже надійшов позитивний висновок облдержадміністрації.

За словами начальника відділу економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури райдержадміністрації Ольги Шариги, громади рівномірно забезпечені фінансовим ресурсом (доходи в розрахунку на одного жителя об’єднаних та потенційно об’єднаної  громад, питома вага надходжень від податків, середньомісячна зарплата) і мають додаткові резерви для його збільшення. Це зокрема легалізація найманих працівників, підвищення рівня середньої заробітної плати, збільшення ставки орендної плати за користування землями всіх форм власності, повне оподаткування всіх видів діяльності на території громад.

За окремими видами ресурсів одні об’єднані громади трохи випереджають інші, що може стати стимулом для мобілізації резервів та можливостей. Приміром, середньомісячна заробітна плата одного працівника Єрківської громади — 3588 гривень за рахунок високого рівня середньої заробітної плати працівників ТОВ «Катеринопільський елеватор», тоді як в інших нижча. Важливе джерело надходжень умовної Катеринопільської громади — значна кількість власників державних актів на землю  — 46% кількості населення, що є резервом для збільшення прибуткового податку з орендної плати, який повністю зараховується до бюджетів громад, тоді як цей показник в Єрківській громаді — 18%, а в Мокрокалигірській — 38%. 

Ще один резерв для збільшення надходжень у Катеринопільській громаді — підвищення ставки орендної плати за землю. Нині вона становить 4,8% нормативної грошової оцінки, у Єрківській — 5%, Мокрокалигірській — 4,9%. Більше - ТУТ

Область:

Черкаська область

Джерело:

«Урядовий кур’єр»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...