Як проходить реформа шкільного харчування – результати поїздки на Одещину
Як проходить реформа шкільного харчування – результати поїздки на Одещину

На Одещині відбувся престур для національних та регіональних ЗМІ, які знайомилися з успіхами впровадження реформи шкільного харчування. У престурі взяли участь віцепрем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба та з перша леді Олена Зеленська, а також заступниця керівника Офісу Президента Ірина Верещук, заступник Міністра освіти і науки Андрій Сташків, Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, заступниця міністра економіки Тетяна Бережна. Вони відвідали декілька навчальних закладів Одещини та побачили, як організовані різні типи шкільних кухонь, як модернізується обладнання та навчаються кухарі.


 

 

Як відомо, мета реформи — не лише покращити якість харчування дітей, зробити його здоровим та збалансованим, а й сформувати нову культуру здорового харчування.

«Важливо, щоб громади ставали лідерами у реалізації реформи. Зі свого боку, маємо більше працювати на місцях, щоб громади мали спроможності активніше реалізовувати зміни. Також продовжуємо покращувати будівельні норми та стандарти щодо проєктування нових харчоблоків», – сказав Олексій Кулеба.

 

 

За словами Віце-прем’єр-міністра з відновлення, громади повинні використовувати цифрові інструменти, аби отримувати державну субвенцію на придбання обладнання та модернізацію харчоблоків у своїх закладах освіти. Це допоможе долучати до впровадження реформи на місцях більше міжнародних партнерів.

«Нам є чим поділитися, бо ніхто не втілював подібної реформи під час війни. І тим важливіший для нас кожен зворотний зв’язок — від дітей, батьків, кухарів, усіх, кому не байдуже до піклування про дітей. Бо саме зараз мусимо особливо старанно боронити їхню стійкість, давати сили вчитися й жити. І гідний шкільний обід — один зі складників нашої турботи», — зазначила Олена Зеленська.

 

 

За словами Першої леді, цього року уряд виділив 1,5 млрд грн на капітальний ремонт у шкільних їдальнях по всій Україні. Субвенція передбачала співфінансування з місцевих бюджетів, і на це громади додатково надали майже 0,5 млрд грн. Загалом це 173 проєкти у 23 областях.

До заходу також долучилася команда Швейцарсько-українського проєкту DECIDE.

«З 2021 року Проєкт DECIDE виступає партнером у впровадженні реформи шкільного харчування. Портал Znaimo, підтримка Уряду у розробці Стратегії реформи шкільного харчування, що тривала понад рік, тренінги та обмін досвідом для місцевого самоврядування. Але для того, щоб впровадити масштабну реформу, потрібно згуртувати людей, від яких залежить її успіх — лідерів громад, управлінців освітою і, звичайно, шкільних кухарів. Ми підходимо до цього питання системно і завдяки підтримці Посольства Швейцарії в Україні вже почали роботу з перепідготовки кухарів для громад, зокрема в межах напряму “DECIDE:ПРОФТЕХ”», — розповіла менеджерка Проєкту DECIDE Валентина Полторак.

 

 

Проєкт DECIDE в межах реалізації реформи у партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Міністерством розвитку громад та територій України:

  • Забезпечив навчання за новими програмами для понад 330 майстрів виробничого навчання з кулінарних хабів понад 18 областей у межах Ініціативи «Кулінарні Хаби. Навчання майстер-тренерів» спільно з «Культура їжі» та Національною асоціацією громадського харчування. До кінця року ці фахівці проведуть навчання для своїх колег і паралельно перенавчатимуть кухарів шкільних їдалень з усієї країни.
  • Створює три сучасні кулінарні хаби у профтехах Київської, Львівської та Чернігівської областей в межах «DECIDE: ПРОФТЕХ».
  • Організував навчання для голів громад, керівників ОУО та голів комісій з питань освіти місцевих рад Одеської, Чернігівської та Івано-Франківської областей для понад 500 учасників. Лідери громад вивчали різні форми організації шкільного харчування. Зокрема, відвідали фабрику кухню у Бучі, обговорили питання організації закупівель шкільного харчування, впровадження HACCP, оновлення обладнання харчоблоків та інше.
  • Працює над розробленням курсу для керівників закладів освіти щодо впровадження реформи шкільного харчування.

 

 

Першою зупинкою престуру став дитячий садок «Карамелька» у Фонтанській громаді, де впроваджена модель «базової кухні». Вона стала зразком для багатьох закладів дошкільної освіти громади громад Одещини. Тут забезпечують якісне та збалансоване чотириразове харчування для 90 дошкільнят.

В Авангардівському ліцеї триває комплексний ремонт харчоблоку та їдальні за кошти державної субвенції. Учасники престуру мали змогу ознайомитись з тим, як функціонує опорна кухня, яка забезпечує харчуванням понад 800 учнів, — не лише ліцею, а й ще трьох закладів освіти громади.

 

 

Під час візиту до Авангардівської громади учасники престуру відвідали й Прилиманський ліцей, де в межах ініціативи «DECIDE: ВІДБУДОВА» облаштували укриття, а також створили на його базі цифровий освітній хаб.

 

 

Фінальною локацією туру став Одеський центр ПТО, де функціонує кулінарний хаб. Цей заклад відіграє важливу роль у підвищенні кваліфікації працівників харчоблоків Цікаво, що в навчальному хабі студенти не лише опановують професією «Кухар». Тут також проходять підвищення кваліфікації працівники шкільних їдалень. Адже саме від професійності кухарів залежить, наскільки ефективно працюватиме вся система шкільного харчування.

 

 

Найкращий досвід впровадження реформи буде продемонстровано вже незабаром під час Європейського регіонального саміту шкільного харчування, що відбудеться 12-13 листопада в Києві. Україна прийматиме саміт як учасниця Коаліції шкільного харчування — глобального об’єднання понад 100 країн.

Переглядів: 99
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: освіта
Читайте також: