Ветеранська політика в громадах: експерти розробили типову програму супроводу та взаємодії з ветеранами і членами їхніх родин
Ветеранська політика в громадах: експерти розробили типову програму супроводу та взаємодії з ветеранами і членами їхніх родин

Експерти ГО «Простір Можливостей» Оксана Коляда та Ярослав Павловський за участі «Всеукраїнської асоціації громад» та за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» розробили типову програму супроводу та взаємодії з ветеранами і членами їхніх родин.


Цей документ та запропонований у ньому набір інструментів покликаний допомогти органам місцевого самоврядування у створенні місцевих ветеранських програм, спрямованих на ефективну реабілітацію та реінтеграцію ветеранів. Головна мета - щоб кожен захисник зміг відновити фізичне, психічне здоровʼя, функціональність та був успішно реінтегрований у життя громади – повернувся до активного економічного, соціального, культурного, громадського, сімейного життя.

Як наголосили експерти, для впровадження ветеранських програм на місцях важливо змінювати сам принцип підходу до ветеранської політики, щоби вона дійсно відповідала реальним потребам ветеранів - лише тоді громада зможе  отримати переваги від їх залучення до місцевих справ.

Працюючи над ветеранською програмою, фахівці радять відмовитись від патерналізму та тотальних пільг і не підмінювати сервіси грошима.

«99% програм, які ми аналізували, формулюються лише на підтримці ветеранів. Десь ця підтримка соціальна, десь правильно сформульована система мотивації і допомоги, але у більшості відсутній зворотний бік історії. Наприклад, немає розуміння що ветеранська політика – це так само економічна, безпекова та соціальна стійкість громади. Програма має бути орієнтовано не тільки на ветеранів, а й на вашу громаду. Чому це важливо? Якщо ви собі не ставите таких завдань, то відповідно ви не бачите ветеранів у якості переваги - ви бачите ветеранів лише в якості проблеми, яку потрібно вирішувати», – зазначив Ярослав Павловський, член Правління ГО «Простір можливостей».

Типова програма супроводу та взаємодії з ветеранами може використовуватись ОМС при створенні власних місцевих програм як зразок, в якому означені ключові акценти для місцевої програми підтримки. 

Завантажити проєкт типової програми супроводу та взаємодії з ветеранами і членами їхніх родин.

Приєднані файли:
Переглядів: 176
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: соціальні послуги
Читайте також: