Завдяки підтримці міжнародних партнерів рівненські громади більш ефективно реагують на надзвичайні ситуації

10 громад Рівненщини з червня 2022 року є партнерками Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». За цей час за підтримки Проєкту 9 громад оновили стратегії розвитку, а працівники органів місцевого самоврядування отримали сотні консультацій та тренінгів з економічного розвитку, управління активами, проєктного менеджменту, лідерства, залучення громадян тощо.

Крім допомоги у сталому розвитку, Проєкт надав громадам-партнеркам Рівненщини і техніку та спорядження: 88 генераторів, 10 екскаваторів з додатковим обладнанням, 50 бензорізів, 10 подрібнювачів гілок, 10 наборів рятувальних інструментів, 10 мотопом, 7 освітлювальних веж, 100 комплектів захисного спорядження для членів добровільних пожежних команд та інше. Зокрема, це обладнання допомагає громадам створювати дієві пожежні команди та реагувати на надзвичайні ситуації, зокрема під час війни.

Далі розповідаємо кілька історій, як підтримка Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» щоденно стає у нагоді рівненським громадам у доланні повсякденних викликів.


Захищені від каналізаційного колапсу

У липні у Здолбунові трапилася одна з найбільших аварій за кілька років — було пошкоджено головний колектор системи централізованого водовідведення. Аби громада не залишилася без води у спекотну пору, потрібно було терміново відремонтувати колектор. Але, щоб розпочати роботи, необхідно було призупинити надходження каналізаційних стічних вод з усього Здолбунова до аварійного місця. Кілька комунальних підприємств працювали злагоджено та задіяли екскаватор, генератор та мотопомпу — обладнання, яке надав Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Завдяки цьому всього за кілька годин вдалося вирішити кризову ситуацію — уникнути затоплення каналізаційними стоками кількох вулиць, а мешканцям повернути воду. Зараз система водовідведення працює у звичному режимі, комунальники мають план дій на випадок подібних аварій, а громада почувається стійкою і згуртованою.

 

 

Буревій був, а сліду немає

Влітку на село Рокитне налетів потужний буревій, який завдав сильних руйнувань. Деякі дерева стихія вирвала з корінням, порвані лінії електропередач звисали, перегородивши дорогу. Щоб швидко виправити шкоду, яку завдала негода, рятувальники Рокитнівської громади оперативно залучили екскаватор, який надав Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Завдяки сучасному обладнанню мешканцям Рокитного всього за добу вдалося повністю пом’якшити наслідки шторму і повернутися до попереднього ритму життя.

 

 

Полум’я під контролем

У жовтні 2024 року завдяки злагодженій роботі рятувальників і необхідній спецтехніці у Сарнeнській громаді вчасно загасили палаюче сміттєзвалище. Зокрема з допомогою екскаватора-навантажувача, який надав Проєкт USAID «ГОВЕРЛА», громаді вдалося оперативно загорнути осередки займання, локалізувати пожежу і не допустити поширення полум’я. Це необхідне обладнання, а також навчання пожежників від Проєкту допомогло забезпечити безпеку громади.

 

 

Цуцик, врятований з вогню

Нещодавно Василь, один із волонтерів-вогнеборців Костопільської громади, не лише допоміг запобігти масштабній пожежі у селі Малий Мидськ, а й врятував цуценя.

22 серпня, коли було особливо спекотно, місцеві жителі повідомили чоловікові, що по сусідству загорівся пустий будинок. Той сповістив колег і всі разом приїхали на місце події. Поки чекали костопільських рятувальників, Василь почув гавкіт, що лунав з місця, охопленого вогнем. А коли підійшов ближче, побачив налякане цуценя, яке не могло вибратися з полум’я. Василеві вдалося врятувати Юлія — так звати песика — і повернути його господарям, які живуть неподалік. Невдовзі й пожежу загасили. Схожі історії зі щасливим кінцем були б неможливими, якби не високоякісне обладнання та засоби захисту — спецодяг, каски, рукавички, черевики й ліхтарі, які пожежники-добровольці Костопільської громади отримали від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». 

 

 

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» допомагає громадам долати надзвичайні ситуації і підтримувати зусилля Міністерства розвитку громад та територій України у підсиленні спроможності та самодостатності українських громад.

Переглядів: 33
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: безпека
Читайте також: